Policija identifikuje dvoje među osam mrtvih koji su pokušavali da uđu u SAD iz Kanade

Policija identifikuje dvoje među osam mrtvih koji su pokušavali da uđu u SAD iz Kanade

Policija u Kanadi je u subotu identifikovala dve žrtve među osam tela pronađenih od dve porodice koje su ove nedelje poginule pokušavajući da uđu u Sjedinjene Države iz Kanade čamcem preko reke Svetog Lorensa, prenosi Rojters.

Policijska služba Akvesasne Mohavk saopštila je da je 28-godišnji Florin Jordače preminuo i da je imao dva kanadska pasoša za dvogodišnje i jednogodišnje dete čija su tela takođe pronađena. Policija je takođe identifikovala 28-godišnju žrtvu Kristinu (Monalisu) Zenaidu Jordače.

Policija veruje da se tragedija možda dogodila u sredu uveče po lošem vremenu i traga za nestalom osobom od interesa za slučaj. Njegov čamac pronađen je u blizini mesta gde su pronađene žrtve.

Zamenica šefa Li-En O’Brajen rekla je u petak da su žrtve iz dve porodice, jedne Indijke i jedne Rumunke, koje su pokušavale da ilegalno stignu do Sjedinjenih Država.

Predsednik Džo Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo složili su se prošle nedelje da zaustave tražioce azila da dolaze u Kanadu preko nezvaničnih graničnih prelaza, što bi kritičari rekli da bi to moglo da podstakne izbeglice i migrante da preuzmu više rizika prilikom prelaska.

Policija Akvesasne rekla je da sporazum o zatvaranju svih nezvaničnih graničnih ulazaka, uključujući Rokham Road u Kvebeku, nije trebalo da se ovde računa jer su porodice htele da odu u Sjedinjene Države, a ne u Kanadu.

Prošle godine jedna četvoročlana indijska porodica smrzla se na smrt u kanadskoj provinciji Manitoba dok je pokušavala da pređe u Sjedinjene Države.

Rezervat Akvesasne prostire se na obe strane reke Svetog Lorensa, sa zemljištem u Ontariju i Kvebeku na kanadskoj strani i Njujorku.

Sve više ljudi koristi teritoriju Akvesasne da krišom pokuša da uđe u Sjedinjene Države, sa 80 presretanja zabeleženih ove godine, a većina su bili Indijci ili Rumuni, rekao je Dulude.