Novi Zeland: Pet osoba nastradalo u „napadu kitova“

Novi Zeland: Pet osoba nastradalo u „napadu kitova“

Brod sa 11 ljudi na njemu se prevrnuo kod Kaikoure na Novom Zelandu, saopštile su lokalne vlasti. Policija je nesreću opisala kao „bez presedana“ i „tragičan“ događaj, potvrdivši da je pet mrtvih, dok je šestoro spašeno iz vode.

Lokalni gradonačelnik je za nesreću okrivio kita, koji je navodno prevrnuo čamac i udario ga odozdo.

„Imamo prevrnuti čamac koji je prevrnuo kit, koliko možemo da razumemo, koji je izašao odozdo. Zatvorili smo luku kako bi mogli da nastave sa radom“, rekao je gradonačelnik Kaikoure Kreg Mekl za emiter RNZ. Loše vreme je već isključeno kao potencijalni uzrok događaja, jer su uslovi na moru bili „savršeni, ravni“ u vreme potonuća, prema zvaničnicima.

Snimci koji kruže internetom pokazuju neke od preživelih kako sede na vrhu prevrnutog čamca.

Policija je, međutim, do sada bila uzdržana od pribacivanja krivice morskom sisaru, navodeći da je samo čamac doživeo „sudar“ sa neidentifikovanim predmetom.

Veruje se da je prevrnuti brod zacrtala grupa entuzijasta ptica, a formalne identifikacije žrtava su još u toku. Svih šest preživelih, uključujući skipera čamca, otpušteni su iz bolnice, a samo jedan od njih je zadobio lakše povrede.

Pomorske vlasti Novog Zelanda poslale su istražitelje u Kaikouru da utvrde sve okolnosti prevrtanja i da utvrde da li je kit zaista kriv.

„Svaka istražna aktivnost će početi tek nakon što se operacije spasavanja/oporavka završe. Sprovešćemo detaljnu istragu u skladu sa Zakonom o zdravlju i bezbednosti na radu i Zakonom o pomorskom saobraćaju i učinićemo sve što možemo da podržimo policiju Nove Zelandije u njenoj istrazi“, rekla je za lokalne medije Trejsi Filips, glavni istražitelj za pomorstvo NZ.