Pad kineske rakete koja kruži oko Zemlje očekuje se danas, ali gde još se ne zna

Pad kineske rakete koja kruži oko Zemlje očekuje se danas, ali gde još se ne zna

Ostaci kineske rakete lansirane prošle nedelje mogli bi se da se vrate u atmosferu kasno u subotu, ili rano u nedelju, saopštio je američki federalni Centar čiji je fokus na istraživanju svemira. Kinesko ministarstvo saopštilo je u petak da će ostaci rakete sagoreti pre ulaska u atmosferu i da je malo verovatno da će prouzrokovati bilo kakvu štetu.

Vojska SAD saopštila je prethodno da Američka svemirska komanda prati nekontrolisani ponovni ulaz kineske rakete, prenosi Rojters .

Organizacija „Aerospejs korporejšn“ navela je na Tviteru da se prema poslednjim predviđanjima očekuje da će telo rakete „long marč 5b“ ponovo ući u atmosferu u 8 sati u nedelju.

Prema predviđanjima te organizacije ulazak se očekuje kod novozelandskog Novog ostrva, ali je, kako prenosi agencija, pad moguć bilo gde.

Jezgro rakete visoko 30 metara rakete „long marč 5B“ lansiralo je modul „Nebeska harmonija“ u Zemljinu orbitu 29. aprila .

Zatim je „long marč 5B“ ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.

Deo rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.