Bajden upozorio Moskvu da će platiti ozbiljnu cenu ako koristi hemijsko oružje

Bajden upozorio Moskvu da će platiti ozbiljnu cenu ako koristi hemijsko oružje

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da će Rusija platiti „ozbiljnu cenu“ ako koristi hemijsko oružje u Ukrajini. Takođe je objavio nove sankcije protiv Moskve, zbog njene invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

„Neću govoriti o obaveštajnim podacima, ali Rusija će platiti ozbiljnu cenu ako koristi hemikalije“, rekao je Bajden za CNN pošto je objavio nove sankcije i kontrolu izvoza protiv Rusije.

Vlada SAD je ranije otkrila da je ruska vlada koristila hemijsko oružje i u trovanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog 2020. godine, kao i u trovanju Sergeja i Julije Skripalj 2018. u Engleskoj.

Ovo što je SAD utvrdila dovelo je do sankcija prema Zakonu o kontroli hemijskog i biološkog oružja i eliminaciji rata, koji zahteva od predsednika da uvede ekonomske i diplomatske sankcije, ako se utvrdi da je neka zemlja koristila hemijsko oružje.

Mimo toga, režim sirijskog režima Bašara el Asada, koji je imao podršku Rusije, koristio je hemijsko oružje u napadu 2017. godine.

Bajden je, takođe, objavio da će SAD, sa G7 i EU, pozvati na oduzimanje Rusiji statusa „najpovlašćenije nacije“, što se odnosi na stalne normalne trgovinske odnose u SAD, rekli su za CNN izvori bliski ovoj temi.

Ocenio je da će ovaj potez učiniti ruskog predsednika Vladimira Putina „još odgovornijim za njegovu agresiju prema Rusiji“.