Noćno osvetljenje Ajfelove kule biće ranije isključeno radi uštede struje

Noćno osvetljenje Ajfelove kule biće ranije isključeno radi uštede struje

Gradsko veće Pariza, u okviru mera za uštedu električne energije, dalo je saglasnost da se noćno osvetljenje Ajfelove kule uključi u 23.45 umesto u 01.00 – odgovarajuće mere biće objavljene sledećeg utorka, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na AFP.

Predsednik Društva za rad Ajfelove kule Žan Fransoa Martin rekao je da je ovo „izuzetno simboličan gest“ kojim se pokazuje učešće jednog od najpoznatijih svetskih spomenika u štednji električne energije.

Ajfelov toranj je osvetljen sa 339 reflektora koji se pale u sumrak. Osim toga, na početku svakog sata, osvetljenje atrakcije treperi pet minuta. U četvrtak, u vezi sa smrću britanske kraljice Elizabete II, nije treptalo, a svetla su ugašena u ponoć.

Sada će se, u okviru mera za uštedu energije, redovno gasiti u 23.45, otprilike u vreme kada poslednji posetioci napuste Ajfelov toranj.

Prema podacima Društva za rad Ajfelove kule, noćno osvetljenje čini 4% godišnje potrošnje električne energije spomenika.

Ajfelova kula je jedna od najposećenijih znamenitosti u Francuskoj i svetu. Nakon ukidanja svih ograničenja u vezi sa pandemijom korona virusa početkom 2022. godine, svakodnevno dolazi više od 20 hiljada ljudi.

Podsetimo, prema pisanju medija, od 2010. godine Ajfelova kula u Parizu pati od korozije metala i bez hitne sanacije može da bude uništena.