Nemci upozoravaju na „tešku jesen“ i „tešku zimu“

Nemci upozoravaju na „tešku jesen“ i „tešku zimu“

Nemci bi trebalo da se pripreme za teške jeseni i zime zbog vrtoglavih cena, dok se zemlja zalaže za nezavisnost od ruskih energenata, upozorio je u petak vicekancelar i šef Ministarstva ekonomije Robert Habek.

„Što se tiče podrške ljudi kojima je potrebna, jasno sam nagovestio šta je pred nama i šta je već delimično realnost… Pred nama je veoma teška jesen i veoma teška zima“, rekao je on, a preneo RIA Novosti.

Habek je to predviđao dok je predstavljao novu inicijativu za uštedu energije Federalnog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije (BMVK). Berlin planira da zameni ruski ugalj i naftu do kraja godine i prestane da uvozi ruski gas do 2024. godine, a muči se da pronađe alternativne izvore energije. Prema rečima vicekancelara, cene energenata su već izuzetno visoke i „mnogi će u predstojećoj grejnoj sezoni dobiti znatno veće račune nego inače“.

„Samo iz tog razloga hitno je potrebna ušteda energije, a znam da mnogi već traže gde da uštede nešto, posebno kada ionako moraju da paze na svaki cent“, rekao je on.

Nova inicijativa – „80 miliona zajedno za promenu energije“ – ima za cilj da motiviše ljude da štede energiju. Na svojoj veb stranici daje primere iz svakodnevnog života i preporuke za uštedu energije, uključujući: redovno odmrzavanje zamrzivača, podizanje temperature frižidera na 7C, korišćenje LED sijalica u kancelarijama, načine smanjenja potrošnje vode i grejanja u kupatilu i kuhinji , itd.

„Onaj ko štedi energiju pomaže Nemačkoj da postane nezavisnija od ruskog uvoza, a čini to i zbog klime“, rekao je Habek.

Burna situacija sa cenama energenata širom sveta teško je pogodila Nemačku. Dostupnost ruskih energenata na globalnom tržištu dovedena je u pitanje nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini i uzvratnih sankcija Zapada.

Cene energije podigle su godišnju inflaciju u najvećoj evropskoj ekonomiji na 7,9 odsto u maju, što je njen najviši nivo u skoro 50 godina. Cijene energenata u zemlji porasle su prošlog mjeseca za 38,3% na godišnjem nivou, dok su cijene hrane zabilježile skok od 11,1%, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku (Destatis). Kao rezultat toga, skoro polovina nemačkih građana bila je prinuđena da promeni način života i smanji potrošnju, prenose mediji, pozivajući se na ankete. Prema istraživanju koje je za list Bild ove nedelje sprovela INSA, svaki šesti građanin Nemačke ne jede redovno zbog poskupljenja, a još 13 odsto razmatra mogućnost da uštedi na hrani.