Nemačka protiv plana EU za označavanje nuklearne energije kao zelene

Nemačka protiv plana EU za označavanje nuklearne energije kao zelene

Prigovor Berlina verovatno neće biti dovoljan da izbaci predlog Komisije.

Nemačka će glasati protiv kontroverznog predloga Evropske komisije o „taksonomiji“ koji nuklearnu energiju klasifikuje kao zelenu, ali neće podneti tužbu protiv nje, rekli su nemački zvaničnici za POLITICO.

Zvaničnik nemačkog ministarstva finansija rekao je za POLITICO da je Berlin obavestio francusko predsedništvo Saveta da planira da glasa protiv te mere. Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom Saveta EU, zatražila je od zemalja da do petka naznače kako planiraju da glasaju o predlogu.

Komisija je krajem prošle godine predstavila svoj dugo očekivani sistem zelenog označavanja za ulaganja u energetski sektor. Činjenica da je nuklearna energija klasifikovana kao zelena tehnologija — nešto za šta se Francuska zalagala — odmah je izazvala snažnu reakciju nemačke vlade, a posebno ministara iz stranke Zelenih, koja se protivi nuklearnoj energiji od njenog osnivanja pre nekih 40 godina.

Međutim, na predlog se naširoko gledalo kao na izmišljotinu koja ima za cilj da smiri i Pariz i Berlin, jer je takođe prikačio zelenu oznaku prirodnom gasu, za koji Nemačka insistira da je od suštinskog značaja kao tranziciona tehnologija dok se prelazi na obnovljive izvore energije.

Nemački Zeleni se od tada zalažu da ne samo da odbace predlog Komisije, već i da slede primer Austrije i podnesu tužbu protiv plana. Ali druga dva koaliciona partnera u nemačkoj vladi — socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca i liberalna Slobodna demokratska partija ministra finansija Kristijana Lindnera — bili su oprezniji prema takvoj akciji. Prema dogovoru koji su postigli tri koaliciona partnera, Berlin će sada glasati protiv predloga, ali neće tužiti Komisiju pred sudom.

„Nemačka vlada… neće podneti tužbu jer nije bilo sporazuma o tome“, rekao je zvaničnik ministarstva finansija.

To nemačko glasanje čini uglavnom simboličnim jer bi za blokiranje plana EU bila potrebna „supervećina“ od najmanje dve trećine od 27 zemalja EU, koje predstavljaju 65 odsto stanovništva bloka. Do sada je samo manjina zemalja poput Nemačke, Austrije, Luksemburga i Španije bila kritična prema predlogu.

Predlog bi takođe mogao biti zaustavljen ako bi većina u Evropskom parlamentu glasala protiv, ali to se čini malo verovatnim.