Nemačka pojačava granične kontrole

Nemačka pojačava granične kontrole

Nemačka pojačava policijske patrole na svojim granicama sa drugim članicama EU Poljskom i Češkom Republikom, otkrila je u sredu ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer. Rečeno je da promene, koje treba da stupe na snagu odmah, imaju za cilj sprečavanje dalje ilegalne migracije u zemlju.

„Moramo da zaustavimo okrutan posao krijumčara koji ugrožavaju ljudske živote radi maksimalnog profita“, izjavio je Faeser, objašnjavajući da oko četvrtine migranata koji uđu u Nemačku to čini uz pomoć krijumčara, plaćajući hiljade dolara da pređu preko Sredozemnog mora ili preko kopna kroz balkanske šume.

„Želimo da sprečimo izbegavanje kretanja krijumčara putem fleksibilnih i mobilnih provera na promenljivim lokacijama“, nastavila je ona, napominjući da će povećanje ljudstva biti koncentrisano na „krijumčarske rute“ duž granica o kojima je reč. Ona nije rekla koliko će dodatnih službenika biti raspoređeno u tu oblast, iako će nove patrole pojačati postojeće provjere mobilne policije na graničnim prelazima koji stižu automobilom ili pješice.

Međutim, Faeser je rekao da neće biti uspostavljene fiksne granične kontrole – koje bi Berlin morao da otkrije Evropskoj komisiji. Nemačka ima takve kontrolne punktove na granici sa Austrijom od 2015. godine.

Ministar finansija Kristijan Lindner obećao je da će podržati novoutvrđene granice povećanjem broja carinika za 500 u postu na Ks (bivši Tviter) u sredu, napominjući da promene imaju za cilj „zaustavljanje krijumčarenja i ilegalne migracije. ”

Saopštenje je usledilo samo dan nakon što je nemačka policija upala u stanove koji su navodno povezani sa krijumčarenjem, pronašavši preko 100 državljana Sirije.

Nemačka se trudila da prihvati talas za talasom migranata, sa 220.000 ljudi koji su podneli zahtev za azil samo između januara i avgusta ove godine. Dok se očekuje da će broj do kraja godine premašiti ukupan broj od 240.000 tražilaca azila 2022. godine, Nemačka je takođe apsorbovala preko milion Ukrajinaca koji beže od sukoba u svojoj domovini od prošle godine, više nego bilo koja druga zemlja EU osim Poljske.

Više od dve trećine tih Ukrajinaca reklo je anketarima nemačke vlade u decembru da žele da ostanu, barem dok se ne završe borbe, a samo 2% je izjavilo da želi da napusti Nemačku u toku godine iako su tražili veću podršku vlade.

Nemački gradovi i mesta navodno se trude da prihvate sve novopridošlice, a u toku je veliki nedostatak stambenog prostora jer je izgradnja obećanih jedinica propala nakon što je Evropska centralna banka povećala kamatne stope da bi se borila protiv inflacije.

Poljska je zapretila da će pojačati provere na nemačkoj granici ranije ove nedelje nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc naveo skandal oko vize za gotovinu koji se odvija u Varšavi u svom prvobitnom predlogu da se pooštri bezbednost granice sa susedom Nemačke.