Nemačka je odbila da isporuči Ukrajini oklopna vozila Dingo

Nemačka je odbila da isporuči Ukrajini oklopna vozila Dingo

Nemačka vlada je odbila da isporuči Ukrajinu oklopna vozila Dingo, kojih Bundesver ima više od 500 jedinica, prenosi „Evropska istina“, o tome piše Bild pozivajući se na tajni dokument koji od prošle nedelje kruži u nemačkom Ministarstvu odbrane.

„Vozila tipa dingo koriste se za obuku i učešće u vežbama, kao i u operacijama. Moguće prebacivanje je već razmatrano u ranoj fazi rata u Ukrajini, ali je odbijeno zbog sopstvenih potreba“, navodi se u dokumentu. .

Kako navodi izdanje, Ukrajina je početkom marta već podnela konkretne zahteve za nabavku oklopnih vozila Dingo i Fennek iz zaliha Bundesvera, ali je brzo odbijena.

Bundesver trenutno raspolaže sa ukupno više od 700 oklopnih vozila, ali nijedno od njih se ne koristi u borbenim dejstvima.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik rekao je da „ne može da razume ovo odbijanje vlade“.

„Ova nemačka vozila dingo bi nam bila potrebna posebno za vitalnu kontraofanzivu u oblasti Hersona kako bismo spasli živote vojnika koji, nažalost, uglavnom moraju da se kreću pešice“, rekao je on.

„Zbog toga pozivam ministra odbrane Lambrehta da već u septembru Ukrajini isporuči deo od 500 raspoloživih oklopnih transportnih vozila pune zaštite. Ovo definitivno neće biti pljačka Bundesvera“, dodao je on.

Podsetimo, Nemačka je tokom prošle nedelje predala Ukrajini radarsku stanicu COBRA i pet protivvazdušnih samohodnih artiljerijskih postrojenja Gepard.

Kako je saopšteno, nemački kancelar Olaf Šolc smatra da njegova zemlja u dovoljnoj meri pomaže Ukrajini u naoružanju, a odluka o transferu ove ili one opreme, prema njegovim rečima, donosi se u koordinaciji sa saveznicima.