Mjanmar: 22 osobe ubijene u masakru u manastiru

Mjanmar: 22 osobe ubijene u masakru u manastiru

Najmanje 22 osobe, uključujući tri budistička monaha, ubijene su iz neposredne blizine u centralnom Mjanmaru prošle nedelje, prema obdukcijskom izveštaju lekara, u, kako protivnici vojne vladavine kažu, masakr nad civilima od strane vojske, piše Rojters.

Portparol mjanmarske hunte, koja je izvela državni udar pre dve godine da bi svrgnula izabranu vladu, rekao je da su njene trupe bile umešane u sukobe sa pobunjeničkim borcima u regionu Pinlaung u južnoj državi Šan, ali da nisu povredile nijedan civil.

Portparol hunte Zav Min Tun rekao je u saopštenju da su Snage za odbranu nacionalnosti Karenni (KNDF) i još jedna pobunjenička grupa ušle u selo Nan Neint nakon što su vladine snage stigle da obezbede lokalnu narodnu miliciju.

„Kada su terorističke grupe nasilno otvorile vatru… neki seljani su ubijeni i povređeni“, rekao je on.

On nije odgovorio na višestruke pozive Rojtersa za dalji komentar.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri nijednu od tvrdnji.

Portparol KNDF-a rekao je da su njeni vojnici ušli u Nan Neint u nedelju i pronašli mrtva tela razbacana u budističkom manastiru.

Video i fotografije koje su obezbedili KNDF i druga grupa, Karenni Revolution Union (KRU), pokazuju rane od metaka na trupu i glavama leševa i rupe od metaka u zidovima manastira. Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost materijala.

U obdukcijskom izveštaju dr Ie Zav, koji je deo Vlade nacionalnog jedinstva, civilne uprave u egzilu formiranoj nakon puča, navodi se da je automatsko oružje verovatno korišćeno iz neposredne blizine za ubistvo 22 osobe, uključujući tri monaha odevenih u šafran.

„Pošto na ostalim telima nisu pronađene vojne uniforme, oprema i municija, evidentno je da su to bili civili“, navodi se u izveštaju, čiju je kopiju pregledao Rojters.

„Pošto su sva tela pronađena u krugu manastira Nan ​​Nein, očigledno je da je reč o masakru.

Borbe se vode u ovoj oblasti najmanje dve nedelje, a oko 100 objekata je spaljeno na i oko mesta navodnog masakra u Nan Neintu, prema izveštajima lokalnih medija, snagama otpora i satelitskim snimcima koje je verifikovala organizacija Mianmar Vitness koji dokumentuje kršenje ljudskih prava.

Ova zemlja jugoistočne Azije je u krizi otkako je vojska preuzela vlast u februaru 2021. godine, okončavši deceniju provizornih koraka ka demokratiji svrgavanjem administracije koju je predvodila nobelovka Aung San Su Ći.

Pokreti otpora, neki naoružani, pojavili su se širom zemlje, kojima se vojska suprotstavila smrtonosnom silom i označila ih kao „teroriste“. Neke etničke vojne snage su takođe stali na stranu hunte.

Aung Mio Min, ministarka za ljudska prava u Vladi nacionalnog jedinstva, rekla je da je hunta pojačala borbene operacije i napala grupe nenaoružanih civila u najmanje četiri slučaja u poslednje dve nedelje.

„Jasno je evidentno da je strategija hunte da gađa civile, što je zločin protiv čovečnosti“, rekao je on novinarima na onlajn konferenciji za medije.

Hunta je negirala da cilja civile, rekavši da njene trupe odgovaraju samo na napade „terorista“.

Najmanje 3.137 ljudi je ubijeno u vojnim obračunima od puča, prema neprofitnoj organizaciji za pomoć političkim zatvorenicima.

Ujedinjene nacije su optužile vojsku za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.