Mjanmar pozvan na regionalni vojni sastanak kojim kopredsedavaju Sjedinjene Države

Mjanmar pozvan na regionalni vojni sastanak kojim kopredsedavaju Sjedinjene Države

VAŠINGTON – Vojska Mjanmara, koja je optužena za etničko čišćenje muslimanske manjine Rohinja u zemlji, pozvana je da učestvuje na regionalnom vojnom sastanku kojim kopredsedavaju Sjedinjene Države i Tajland, prenosi Rojters.

Oružane snage Mjanmara pokrenule su 2017. vojnu operaciju koja je proterala najmanje 730.000 uglavnom muslimanskih Rohinja iz svojih domova u susedni Bangladeš, gde su ispričali ubistva, masovna silovanja i paljevine. Vojska Mjanmara je 2021. godine preuzela vlast pučem.

Prošle godine administracija predsednika Džoa Bajdena zvanično je utvrdila da nasilje koje je vojska Mjanmara počinila nad manjinom Rohinja predstavlja genocid i zločine protiv čovečnosti. Vojska je negirala genocid, rekavši da je njeno suzbijanje bilo usmereno na pobunjenike Rohinja koji su izveli napade.

Više od milion Rohinja živi u bednim kampovima u južnom Bangladešu koji čine najveće izbegličko naselje na svetu, sa malim izgledima da se vrate u Mjanmar, gde im je uglavnom uskraćeno državljanstvo i druga prava.

Sjedinjene Države i Tajland kopredsedavaju Radnom grupom eksperata ASEAN-a (ADMM) Plus za pomorsku bezbednost i povezane aktivnosti.

Portparol Pentagona je rekao da prisustvo određuju zemlje članice Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN).

„Sjedinjene Države nastavljaju da se pridružuju međunarodnoj zajednici u snažnom odgovoru na vojni puč u Mjanmaru kako bi podstakle režim da prekine nasilje, oslobodi sve nepravedno zatočene i vrati svoj put demokratiji, da se uključi putem foruma ADMM-Plus“, poručnik rekao je portparol Pentagona pukovnik Marti Majners.

Ovu vest je prvi objavio Mianmar Nov.

Ovo nije prvi put da Sjedinjene Države pozivaju Mjanmar na vojnu vežbu. Mjanmar je prisustvovao istom forumu praktično prošle godine.

Pentagon je 2017. godine pozvao Mjanmar kao posmatrača u velikoj multinacionalnoj vojnoj vežbi koju su predvodile Sjedinjene Američke Države i Tajland.