Belorusija: Odustati od globalnog koncepta ljudskih prava kao „utopije“

Belorusija: Odustati od globalnog koncepta ljudskih prava kao „utopije“

Zamenik šefa Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Jurij Ambrazevič je na govoru u Kini kritikovao savremeni koncept ljudskih prava, rekavši da ga je nametnuo Zapad i da je „utopija“, piše „Evropska istina“.

Prema njegovim rečima, liberalne demokratije insistiraju na svojoj viziji ljudskih prava, ali Belorusija ima svoju viziju, iako ne osporava vrednost koncepta ljudskih prava kao takvih.

Ambrazevič tvrdi da je čovek deo društva i da svako takvo društvo može da nametne ograničenja individualnim slobodama, rukovodeći se svojim idejama o javnom dobru, au različitim zemljama sveta te ideje, kao i razumevanje instrumenata prinude. prihvatljivo za državu, može se razlikovati.

Prema njegovom mišljenju, stoga je nemoguće doći do nekog idealnog i prihvatljivog međunarodnog standarda za poštovanje ljudskih prava, pa ne bi trebalo da postoje univerzalna tela koja određuju koja država u kojoj meri poštuje ljudska prava.

„Pokušaj da se koncept ljudskih prava univerzalizuje kroz stvaranje međunarodnih ugovora, zapravo je propao… Pretenzije tzv. liberalnih demokratija i međunarodnih struktura koje su one plaćale za monopol procena delovanja pojedinih država u oblasti ljudskih prava su neutemeljene, a njihove ocene su subjektivne… Nažalost, u savremenim međunarodnim odnosima tema ljudskih prava služi kao osnova za ekonomske sankcije, pa čak i za hibridne ratove“, rekao je Ambrazevič.

On insistira da države treba da se rukovode onim principima koji će svojim karakteristikama doprineti održivom razvoju konkretne države.

„U budućnosti predlažemo da se o desakralizaciji koncepta ljudskih prava u međunarodnim odnosima govori kao o utopiji koja se ne može primeniti u praksi“, rekao je zamenik šefa Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

Aleksandar Lukašenko je prošle nedelje potpisao izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, kojima je omogućeno da se Belorusima u inostranstvu sudi u odsustvu.