Meksiko: Pronađeno preko 50 dece u kamionu migranata

Meksiko: Pronađeno preko 50 dece u kamionu migranata

MEKSIKO SITI – Meksičke vlasti zaustavile su u četvrtak prepun kamion koji je prevozio skoro 70 migranata iz Gvatemale, uglavnom dece bez pratnje, saopštio je Nacionalni institut za migracije (INM) zemlje, prenosi Rojters

INM je saopštio da su federalni meksički agenti primetili kamion na kontrolnom punktu u meksičkoj severnoj državi Čivava, koja se graniči sa Sjedinjenim Državama.

U saopštenju se navodi da je u kamionu putovalo 67 migranata iz Gvatemale, uključujući 57 maloletnika bez pratnje, uglavnom dečaka, starosti između 14 i 17 godina. U grupi su bile i majka i ćerka, dodaje se, sve bez odgovarajućih dozvola za migraciju.

Vozač kamiona je upućen u Kancelariju državnog tužioca Meksika, dodaje se u saopštenju, dok će porodica i deca bez pratnje biti predati državnim organima za zaštitu dece i tinejdžera.

Ranije u januaru, meksički imigracioni agenti pronašli su troje salvadorske dece bez pratnje nasukano na ostrvcu na Rio Grandeu, koje se nalazi na granici između SAD i Meksika.

U decembru je zabeležen skoro rekordan broj privođenja na granici, prema američkoj carini i graničnoj zaštiti, iako je ovaj broj opao u januaru usled novih ograničenja za migrante koje je uveo predsednik SAD Džo Bajden.