Bezbednosne snage Nigerije spasile 14 otetih studenata, potraga za preostalima u toku

Bezbednosne snage Nigerije spasile 14 otetih studenata, potraga za preostalima u toku

Nigerijske bezbednosne snage uspele su da spasu 14 od najmanje 20 studenata koji su nedavno oteti sa Federalnog univerziteta Gusau, nakon što su naoružani napadači upali u školu u mestu Bungudu, država Zamfara, na severozapadu zemlje. Obrazovne vlasti su danas potvrdile ovu operaciju spašavanja, dok traje potraga za preostalim zarobljenicima.

Ovaj incident predstavlja prvu masovnu otmicu đaka u Nigeriji otkako je predsednik države, Bola Tinubu, preuzeo dužnost u maju ove godine. Otmice učenika iz škola su postale uobičajene u severozapadnim i centralnim regionima Nigerije, gde naoružane grupe često uzimaju ljude kao taoce i traže visoke otkupnine.

Analitičari ističu da ove otkupnine služe otmičarima za kupovinu oružja i finansiranje svojih ilegalnih aktivnosti, dodatno pogoršavajući sigurnosnu situaciju u zemlji.

U saopštenju Federalnog univerziteta Gusau, nisu navedeni tačni detalji spašavanja, kao ni datum kada se to dogodilo. Međutim, univerzitet je istakao da bezbednosne snage čine sve što je u njihovoj moći kako bi oslobodile preostale studente, a takođe se preduzimaju koraci za jačanje bezbednosti oko univerziteta.

Napad na Federalni univerzitet Gusau predstavlja novi izazov za predsednika Tinubua, koji je izabran uz obećanje da će rešiti bezbednosnu krizu u zemlji. Pritisak opozicije i aktivista raste kako optužuju Tinubua da ne preduzima dovoljne mere za garantovanje bezbednosti građanima.

Naoružane bande i kriminalne grupe nastavljaju izvoditi nasilne napade u mnogim udaljenim zajednicama Nigerije, često koristeći ranjivost i nedostatak prisustva bezbednosnih snaga u tim oblastima. Ova poslednja otmica đaka samo podvlači potrebu za hitnim merama kako bi se rešila ozbiljna bezbednosna situacija u zemlji.