Predsednica Univerziteta u Pensilvaniji podnosi ostavku jer svedočenje o antisemitizmu izaziva reakciju

Predsednica Univerziteta u Pensilvaniji podnosi ostavku jer svedočenje o antisemitizmu izaziva reakciju

Predsednica Univerziteta u Pensilvaniji podnela je ostavku usred pritiska donatora i kritika zbog svedočenja na saslušanju u Kongresu gde nije mogla da kaže pod ponovljenim ispitivanjem da bi pozivi u kampusu na genocid nad Jevrejima prekršili politiku ponašanja škole.

Odlazak Liz Magil, u njenoj drugoj godini kao predsednica škole Ivi League, škola je najavila u subotu kasno popodne. U saopštenju se navodi da će Magill ostati stalni član fakulteta na Univerzitetu Carei Lav School. Ona je pristala da nastavi da bude Pennov lider dok univerzitet ne imenuje privremenog predsednika.

Pozivi na njenu ostavku eksplodirali su nakon svedočenja u utorak u komitetu američkog Predstavničkog doma o antisemitizmu u kampusima koledža, gde se pojavila sa predsednicima Univerziteta Harvard i MIT-a.

Univerziteti širom SAD optuženi su da nisu zaštitili jevrejske studente usred sve većeg straha od antisemitizma širom sveta i posledica intenziviranja izraelskog rata u Gazi, koji se suočava sa pojačanim kritikama zbog sve većeg broja poginulih Palestinaca.

Tri predsednika pozvana su pred odbor da odgovore na te optužbe. Ali njihovi advokatski odgovori izazvali su ponovnu reakciju protivnika, posebno fokusirajući se na liniju pitanja republičke zastupnice Elise Stefanik, R-Nj, koja je više puta pitala da li bi „pozivanje na genocid nad Jevrejima“ prekršilo Penov kodeks ponašanja.

„Ako se govor pretvori u ponašanje, to može biti uznemiravanje, da“, rekao je Magill. Pod pritiskom, Magill je rekao Stefaniku: „To je odluka koja zavisi od konteksta, kongresmenko.

Kritike su pljuštale iz Bele kuće, guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, članova Kongresa i donatora. Jedan donator, Ros Stivens, zapretio je da će povući poklon od 100 miliona dolara zbog „stava univerziteta o antisemitizmu u kampusu“ ukoliko Magil ne bude zamenjen.

Dan kasnije, Magil se obratila kritikama, rekavši u video snimku da poziva na genocid nad jevrejskim narodom smatra uznemiravanjem ili zastrašivanjem i da Pennova politika treba da bude „razjašnjena i procenjena“.

Magill je ove jeseni bio na udaru kritika nekih donatora i bivših studenata zbog toga što je univerzitet postupao sa različitim uočenim aktima antisemitizma.

To je uključivalo omogućavanje održavanja palestinskog festivala književne umetnosti u njegovom kampusu u septembru sa govornicima čije su prethodne izjave o Izraelu izazvale optužbe za antisemitizam.

Bivša službenica Vrhovnog suda SAD, Magil (57), ćerka je penzionisanog saveznog sudije i bila je dekan pravnog fakulteta Univerziteta Stanford i glavni administrator na Univerzitetu Virdžinija pre nego što ju je Pen angažovao za svog devetog predsednika prošle godine.

Ranije u subotu, guvernerka Njujorka pozvala je državne koledže i univerzitete da se brzo pozabave slučajevima antisemitizma i onoga što je opisala kao „pozive na genocid“ u kampusu.

U pismu predsednicima koledža i univerziteta, guvernerka Keti Hočul rekla je da će njena administracija sprovesti kršenje državnog zakona o ljudskim pravima i uputiti svako kršenje saveznog zakona o građanskim pravima američkim zvaničnicima.

Hochul je rekla da je razgovarala sa kancelarima Državnog univerziteta u Njujorku i sistema javnih koledža Gradskog univerziteta u Njujorku za koje je rekla da su potvrdili „da pozivanje na genocid bilo koje grupe“ ili tolerisanje antisemitizma krši kodekse ponašanja u njihovim kampusima „i da će voditi za brze disciplinske mere“.

U pismu guvernera se ne govori o nekim konkretnim incidentima. Njena kancelarija nije odmah odgovorila na e-poštu u kojoj je tražen komentar.

Popularno skandiranje na propalestinskim skupovima u Pennu i drugim univerzitetima je poslednjih meseci lažno predstavljeno kao tvrdnja da poziva na „genocid Jevreja“.

Stručnjaci i zagovornici kažu da je skandiranje „Izraele, optužujemo te za genocid“ tipičan refren koji se čuje na propalestinskim skupovima. I jevrejske i palestinske pristalice priznaju da demonstranti ne govore „Mi želimo genocid nad Jevrejima“.