Lider na izborima u Brazilu nazvao Bolsonara „gorim od Trampa“

Lider na izborima u Brazilu nazvao Bolsonara „gorim od Trampa“

RIO DE ŽANEIRO – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je „malo gori od (Donalda) Trampa“, rekao je u petak levičarski predsedavajući na izborima Luiz Inasio Lula da Silva, opisujući ga kao „grubljeg, manje civilizovanog i kao lošu kopiju“, bivšeg predsednika SAD, izveštava Rojters.

Bolsonaro, krajnje desničarski populista koji zaostaje za Lulom u anketama uoči izbora 2. oktobra, dugo se divio Trampu i prozvan je „Tropskim Trampom“. Njih dvoje su bili ideološki saveznici, a vreme kada su se preklapali bilo je jedno od bližih veza između dve najveće nacije u Americi.

Nasuprot tome, Bolsonaro je bio jedan od poslednjih globalnih lidera koji je priznao izbornu pobedu predsednika Džoa Bajdena, a veze između Brazilije i Vašingtona postale su hladnije otkako je Tramp napustio funkciju.

Kritičari strahuju da bi Bolsonaro mogao da pokuša da kopira Trampa i da odbije da prihvati poraz od Lule na predstojećim izborima. Bolsonaro je mesecima iznosio neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari i rekao da široko hvaljeni sistem elektronskog glasanja u zemlji nema kredibilitet, izazivajući strah od ustavne krize.

Lula je u razgovoru sa novinarima u Rio de Žaneiru rekao da je svet bolje mesto bez ljudi poput Bolsonara i Trampa na čelu.

„Svet već mnogo pati“, rekao je Lula, dodajući da bi više voleo da se Bolsonaro ugledao na Bajdena i njegove demokratske prethodnike Baraka Obamu i Bila Klintona.

Bolsonarova kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.