Kralj Jordana se sastao sa izraelskim premijerom

Kralj Jordana se sastao sa izraelskim premijerom

AMAN – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu iznenadno je otputovao u Jordan u utorak na razgovore sa kraljem Abdulahom, za kojeg je kraljevski sud rekao da je istakao potrebu da Izrael poštuje status kvo džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Krajnje desničarski izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir obišao je ovog meseca pod visokim obezbeđenjem kompleks džamije Al-Aksa, koju Jevreji poštuju kao brdo hrama. Poseta je razbesnela Palestince i izazvala negodovanje među arapskim državama, izveštava Rojters.

Kompleks je treće najsvetije mesto islama posle Meke i Medine i najsvetije mesto judaizma.

Abdulah je rekao Netanjahuu, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca i čija poseta Jordanu predstavlja njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako se vratio na vlast, da Izrael treba da poštuje „istorijski i pravni status kvo u džamiji Svete Aksa i da ga ne krši“, navodi kraljevska rekao je sud.

Navodi se da je monarh, koji je godinama imao napete veze sa Netanjahuom tokom svog prethodnog premijerskog mandata, rekao izraelskom lideru da je prekid nasilja ključan kako bi se omogućio nastavak dugo zastoja mirovnih pregovora između Palestinaca i Izraela.

Netanjahuova kancelarija saopštila je da su dvojica lidera razgovarala o regionalnim pitanjima, posebno o strateškoj, bezbednosnoj i ekonomskoj saradnji između Izraela i Jordana.

Jerusalim je posebno osetljivo pitanje za jordansku hašemitsku kraljevsku porodicu jer je čuvar muslimanskih i hrišćanskih svetih mesta u istočnom delu grada.

Netanjahuov povratak na vlast produbio je zabrinutost Jordana da će ultradesničarska politika, koja uključuje ubrzanu izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali, izazvati novi ciklus nasilja.

Kraljevstvo se plaši provokativnih poteza ultradesničarskih jevrejskih grupa koje obavljaju molitve u kompleksu Al-Aksa koji muslimani smatraju dijelom džamije. Postoji zabrinutost da bi prostor za molitvu mogao da rasplamsa verske strasti.

Jevrejski religiozni nacionalisti sve češće obilaze ovo mesto i traže da se Jevreji mole u ​​kompleksu džamije, u potezima, kako kaže Jordan, potkopavaju aranžman u kome je Jevrejima i nemuslimanima dozvoljeno da posećuju, ali ne i da se mole. Taj aranžman je vladao godinama.

Jordan je čvrst saveznik Vašingtona i dom je mnogih ljudi palestinskog porekla. Nadamo se da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena izvršiti pritisak na Izrael da sačuva status kvo u džamiji Al-Aksa, čije održavanje plaća Jordan.

Zvaničnici su rekli Rojtersu da se očekuje da će kralj Abdulah posetiti Vašington krajem januara. On će razgovarati sa visokim američkim zvaničnicima i eventualno se sastati sa Bajdenom i pozabaviti se pitanjem Jerusalima i načinima da se podstakne zaustavljen mirovni proces na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem ubrzo nakon posete Ben-Gviru. Blinken je istakao važnost očuvanja istorijskog statusa kvo na tom mestu, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.