Kineski zvaničnik nazvao sankcije Rusiji sve „nečuvenijim“

Kineski zvaničnik nazvao sankcije Rusiji sve „nečuvenijim“


Visoki zvaničnik kineske vlade rekao je u subotu da su sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog Ukrajine sve „nečuvenije“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng je takođe priznao gledište Moskve o NATO-u, rekavši da alijansa ne bi trebalo dalje da se širi na istok, terajući nuklearnu silu poput Rusije „u ćošak“.

Kina tek treba da osudi rusku akciju u Ukrajini ili da je nazove invazijom, iako je izrazila duboku zabrinutost zbog rata. Peking se takođe protivio ekonomskim sankcijama Rusiji zbog Ukrajine, za koje kaže da su jednostrane i da nisu odobrene od strane Saveta bezbednosti UN.

„Sankcije Rusiji postaju sve nečuvenije“, rekao je Le na bezbednosnom forumu u Pekingu, dodajući da su ruskim državljanima „bez razloga“ oduzimana prekomorska imovina.

„Istorija je iznova i iznova dokazala da sankcije ne mogu da reše probleme. Sankcije će samo naneti štetu običnim ljudima, uticati na ekonomski i finansijski sistem… i pogoršati globalnu ekonomiju.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete svog suseda i uhvati ono što smatra opasnim nacionalistima.

U razgovoru u petak između Džoa Bajdena i Si Đinpinga, američki predsednik je upozorio kineskog kolegu na „posledice” ako Peking pruži materijalnu podršku ruskom napadu, saopštila je Bela kuća. Opširnije

Moskva je od NATO-a zahtevala pravno obavezujuće garancije da će zaustaviti svoje širenje i vratiti se na svoje granice iz 1997. godine.

„Ova težnja za apsolutnom bezbednošću (od strane NATO-a) upravo vodi ka apsolutnoj nebezbednosti“, rekao je Le. „Posledice guranja velike sile, posebno nuklearne, u ćošak su još nezamislive.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je ove nedelje da Ukrajina može da prihvati međunarodne bezbednosne garancije koje nisu ispunile njen dugogodišnji cilj da se pridruži NATO-u.