Kim poziva Putina u Severnu Koreju dok nastavlja posetu Rusiji

Kim poziva Putina u Severnu Koreju dok nastavlja posetu Rusiji

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina u svoju zemlju tokom njihovih razgovora u Rusiji, javili su državni mediji u četvrtak, a očekuje se da će Kim nastaviti putovanje posetama vojnim proizvodnim pogonima, piše Rojters.

Putin je prihvatio poziv, javila je državna novinska agencija KCNA, ne pominjući kada bi do posete moglo doći.

Kim je rekao Putinu da je sastanak na ruskom Dalekom istoku doveo bilateralne veze na novi nivo i izrazio spremnost da neguje stabilne odnose orijentisane na budućnost u narednih 100 godina, saopštila je KCNA.

Kimov poziv Putinu da poseti sever stigao je na kraju prijema koji je priredio šef Kremlja nakon što su obišli svemirski centar Vostočni kosmodrom i održali razgovore o bilateralnim vezama i jačanju saradnje, saopštila je KCNA.

„Na kraju prijema, Kim Džong Un je ljubazno pozvao Putina da poseti DNRK u pogodno vreme“, rekao je KCNA, misleći na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, zvanično ime Severne Koreje.

„Putin je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i potvrdio svoju volju da neprestano prenosi istoriju i tradiciju prijateljstva Rusije i DNRK“, navodi se u saopštenju.

U sredu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da nema plana da Putin poseti Pjongjang.

Dvojica lidera su se složila da dalje jačaju stratešku i taktičku saradnju suočeni sa „vojnim pretnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista“, saopštila je KCNA.

Kim je informisan o tehničkim detaljima o ruskim svemirskim vozilima tokom posete kosmodromu, ali nije bilo reči o bilo kakvom snabdevanju oružjem, trgovini oružjem ili tehničkoj pomoći oko programa naoružanja.

Nakon prijema, Kim je „otputovao na svoje sledeće odredište“, rekla je KCNA, bez detaljnijeg objašnjenja. Kim je stigao na ruski Daleki istok u utorak rano ujutru specijalnim vozom i nastavio na sever za samit sa Putinom na kosmodromu.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi Kim mogao da obezbedi oružje i municiju Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 meseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su negirali takve namere.

Američki Stejt department saopštio je da Bajdenova administracija „neće oklevati“ da uvede dodatne sankcije Rusiji i Severnoj Koreji ako zaključe bilo kakve nove poslove sa oružjem.

„Bilo je zabrinjavajuće“ što Rusija govori o saradnji sa Severnom Korejom na programima koji bi potencijalno kršili rezoluciju Saveta bezbednosti UN, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler posle samita u Rusiji.

Putin je u sredu dao brojne nagoveštaje da se razgovaralo o vojnoj saradnji, ali je otkrio nekoliko detalja. Razgovorima je prisustvovao ministar odbrane Sergej Šojgu. Kremlj je rekao da su osetljivi razgovori između suseda privatna stvar.