Kanada će izdvojiti 1,5 milijardi za oružje i finansijsku pomoć Ukrajini

Kanada će izdvojiti 1,5 milijardi za oružje i finansijsku pomoć Ukrajini

Vlada Kanade je u parlamentu predstavila novi budžet za 2022-23, koji predviđa finansiranje kupovine oružja i novih kredita za Ukrajinu, napisao je na svojoj Tviter stranici kanadski poslanik Ivan Bejker.

„Pre nekoliko minuta, ministarka finansija Kristija Friland podnela je savezni budžet Kanade. On uključuje dodatnih 500 miliona dolara u 2033-23. za pružanje dalje vojne pomoći Ukrajini i do milijardu dolara novih kreditnih resursa za Ukrajinu. Kanada će budite bliski Ukrajincima dok ne pobede“, piše on.

Kristija Frilend dodaje da je kanadska vlada počela da radi na ovoj podršci pre ruske invazije.

„Od prvog dana kada smo počeli da radimo na ovom budžetu, ovaj program rasta je uvek bio u centru naših zabrinutosti. A onda je Vladimir Putin napao Ukrajinu“, napisala je ona na Tviteru.

Podsetimo, Kanada je Ukrajini već predala nekoliko paketa naoružanja. Prvi paket je uključivao 100 sistema protivtenkovskog naoružanja Carl Gustaf i 2.000 projektila, a sledeći je uključivao oko 4.500 bacača protivtenkovskih granata M72 i do 7.500 ručnih bombi.

Podsetimo se i da je sredinom marta Rusija zabranila ulazak u zemlju „probanderovskim elementima Kanade”: premijeru Kanade Džastinu Trudou, ministru spoljnih poslova Melani Džoli, ministru