Kineska kriza se sprema

Kineska kriza se sprema

Podaci indeksa menadžera nabavke (PMI) biće ključni ekonomski pokretač za azijska tržišta ove nedelje, ali će ton dati sve napetija politička situacija u Kini, prenosi Rojters.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice u nekoliko gradova širom zemlje u znak protesta bez presedana protiv vladinih strogih ograničenja COVID-a nakon smrtonosnog požara u stanovima u Urumćiju na krajnjem zapadu zemlje.

Talas građanske neposlušnosti i sukobi između demonstranata i policije dolaze usred rastuće frustracije zbog politike nulte pandemije virusa COVID-19 koju potpisuje predsednik Si Đinping. Kina je četiri dana zaredom prijavila rekordne nove slučajeve COVID-a.

„Dole Komunistička partija Kine, dole Si Đinping“, vikala je masa u Šangaju u ranim jutarnjim satima u nedelju, prema svedocima i video snimcima objavljenim na društvenim mrežama.

Može se sa sigurnošću reći da se to ne dešava često, a svet pažljivo posmatra kako će Peking rešiti pivarsku krizu.

Iz neposredne tržišne perspektive, porast COVID-a i nemiri širom zemlje guše svaku nadu da će Kina ponovo otvoriti svoju ekonomiju. Ne čini se da će ograničenja uskoro biti ukinuta, a rast će i dalje trpeti.

U tom smislu, očekuje se da će podaci PMI-a u sredu pokazati da su se aktivnosti kineskih fabrika i uslužnog sektora ponovo smanjile u novembru, što je još jedan znak da će Peking zadržati labav stav monetarne politike.

Ako je tako, juan će verovatno biti pod novim pritiskom, posebno nakon što je centralna banka u petak rekla da će smanjiti količinu gotovine koju banke moraju da drže kao rezerve, ubrizgavajući oko 70 milijardi dolara likvidnosti u ekonomiju koja se bori.