Japan će Rusiji ukinuti status „najpovlašćenije nacije“ zbog rata u Ukrajini

Japan će Rusiji ukinuti status „najpovlašćenije nacije“ zbog rata u Ukrajini

Japan će Rusiji oduzeti status „najpovoljnije nacije“ kako bi kaznio Moskvu za agresiju na Ukrajinu, po uzoru na Sjedinjene Države i evropske nacije, izjavio je u sredu premijer Fumio Kišida.

Da bi Rusiju smatrao odgovornom za njen „iracionalan i nehuman” napad, Japan će preduzeti dodatne sankcije širenjem obima zamrzavanja imovine usmerenih na elite i poslovne oligarhe bliske predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je on.
Japanski premijer Fumio Kišida sastaje se sa novinarima u svojoj kancelariji u Tokiju 16. marta 2022. Japan će ukinuti svoje kvazi vanredno stanje u vezi sa COVID-19, kako je planirano sledeće nedelje u svih 18 prefektura koje su trenutno pod merom, uključujući Tokio i Osaku, kako broj novih infekcija opada, rekao je Kišida.

„Preuzećemo oštre sankcije Rusiji u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i evropskim nacijama u G-7“, rekao je Kišida na konferenciji za novinare, napominjući da je neophodna „odlučna“ akcija.

„Da li želimo međunarodni poredak zasnovan na univerzalnim vrednostima kao što su sloboda, demokratija, vladavina prava i ljudska prava, ili onaj koji toleriše upotrebu sile za promenu statusa kvo i koji se zasniva na vladavini sile?“ rekao je.

Status „najpovlašćenije nacije“ prema pravilima Svetske trgovinske organizacije dao je Rusiji najbolje moguće trgovinske uslove za ključne proizvode.

Grupa sedam — Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države, plus Evropska unija — obećale su da će preduzeti nezavisne akcije kako bi zaustavile svoj povoljan tretman prema Rusiji.

Uklanjanje statusa značilo bi veće carine na ruske proizvode. Potrošači u Japanu bi videli ruske rakove, lososa i druge morske proizvode koji se prodaju po višim cenama.

Samo po sebi ukidanje statusa ne utiče odmah na energetske resurse, od tečnog prirodnog gasa, sirove nafte i uglja, do paladijuma, ključnog metala koji se koristi u elektronici, jer su netarifni.

Za Japan koji je siromašan resursima, koliko daleko može da ide u kažnjavanju Moskve je delikatan čin balansiranja, s obzirom da je Rusija jedan od najvećih izvoznika LNG-a u zemlju.

„Za neto uvoznika energenata i prehrambenih artikala, udari po ekonomiju i sredstva za život su zabrinjavajući“, rekao je on, dok je Rusija počela da preduzima korake odmazde i cene roba su rasle.

Ali nikada ne možemo popustiti pred pretnjama Rusije da pokažemo da smo uz narod Ukrajine i da zaštitimo mir i red međunarodne zajednice“, rekao je on.

Upitan o budućnosti naftnih i gasnih projekata na ostrvu Sahalin na ruskom Dalekom istoku, premijer je istakao potrebu da se uzme u obzir energetska bezbednost pre nego što se donese odluka o smanjenju oslanjanja na ruske resurse.

Vlada i japanske kompanije imaju interese u projektima. Ruski vojni napad od kraja februara podstakao je američku naftnu kompaniju Ekkon Mobil Corp. da najavi svoje povlačenje sa Sahalina 1 i britanske kompanije Shell PLC sa Sahalina 2.

Japan se pridružio drugim članicama G-7 u uklanjanju nekih ruskih banaka iz međunarodne platne mreže SVIFT, ali ne i embargu na naftu koji su uvele Sjedinjene Države, neto izvoznik energije.

Prateći obećanje G-7, Japan će blokirati ruski pristup finansiranju međunarodnih organizacija, kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, rekao je Kišida.

Rat u Ukrajini poslao je talase izvan Evrope u indo-pacifičku regiju, gde je ekonomski i vojni uticaj Kine povećao tenzije i podstakao regionalnu zabrinutost. S obzirom da Kina i Rusija imaju bliske odnose, oči su uprte u odgovor Pekinga dok raste pritisak na Moskvu da prekine svoju ofanzivu, što predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Bilo kakva jednostrana upotreba sile za promenu statusa kvo ne bi trebalo da se toleriše u Ukrajini ili bilo gde, rekao je Kišida i dodao: „Pozivamo Kinu da preduzme odgovornu akciju“.

Kišida je obećao da će poslati dodatne zalihe u Ukrajinu pored pancira i šlemova i da će proširiti humanitarnu pomoć tako što će primiti ljude koji beže iz istočnoevropske zemlje pogođene sukobima i pomoći im u svakodnevnom životu u Japanu.

Vlada je počela da prima ljude iz Ukrajine preko trećih zemalja, dajući im kratkoročne vize. Prioritet pri ulasku u Japan dobili su oni koji imaju rođake i poznanike, ali vlada se dogovara da otvori vrata onima koji nemaju i dozvoli im da rade ako im se boravak produži.

„U Japanu kažemo: „Imamo jedni druge kada smo u nevolji“, rekao je Kišida. „Želeli bismo da ponudimo pomoć ljudima koji evakuišu Ukrajinu.