Izraelski premijer se sastao sa Putinom i Šolcom

Izraelski premijer se sastao sa Putinom i Šolcom

Naftali Benet poseti Moskvu i Berlin usred rata Rusije sa Ukrajinom.

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se u subotu u Kremlju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o vojnom sukobu Rusije i Ukrajine.

Benet – religiozni Jevrejin koji je ranije nazvao Putina „pravim prijateljem“ jevrejskog naroda – prekršio je subotu da bi otputovao u Moskvu na sastanak, iako je portparol rekao Rojtersu da je kršenje dozvoljeno jer je sastanak bio sa ciljem da se sačuva ljudski život .

Benet je navodno razgovarao sa Putinom tri sata, tokom kojih je izraelski premijer pokrenuo „pitanje velike jevrejske zajednice zahvaćene ratom u Ukrajini“.

Dvojica lidera su navodno razgovarali i o iranskom nuklearnom sporazumu.

Nakon sastanka, Benet je otputovao u Nemačku na sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kako bi razgovarao o sukobu u Ukrajini, pre nego što se vratio u Izrael.

Tokom dana Benet je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim najmanje dva puta telefonom.

„Pozvao me je premijer Izraela @naftalibenett nakon sastanka sa Vladimirom Putinom. Nastavljamo dijalog“, naveo je Zelenski u saopštenju.

Nakon sastanka, Benet je telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i otputovao u Nemačku na sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Izrael je ove nedelje glasao za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska „agresija na Ukrajinu“, uprkos tome što je ta zemlja u početku zauzela neutralniji stav.

Rusija je prošle nedelje pozvala izraelskog ambasadora u Moskvi da objasni stav Izraela o sukobu nakon što je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid optužio Moskvu za „teško kršenje međunarodnog poretka“.

Kremlj tvrdi da je napad 24. februara pokrenut sa svrhom „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ zemlje, kao i da zaštiti narod istočne Ukrajine nakon godina iscrpljujuće blokade koja je odnela hiljade života. Kijev insistira da je invazija bila ničim izazvana, tvrdeći da nije planirao da silom ponovo zauzme otcepljene oblasti Donjeck i Lugansk.