Izraelska vojska gađala kuću lidera Hamasa u Gazi

Izraelska vojska gađala kuću lidera Hamasa u Gazi

Izraelska vojska saopštila je da je gađala kuću od najvišeg lidera Hamasa u Gazi posle gotovo nedelju dana žestokih udara iz vazduha i raketne vatre na Izrael sa palestinske teritorije kojom vlada ta islamska ekstremistička organizacija.

Vojni portparol brigadni general Hidai Zilberman izjavio je danas za izraelski vojni radio da je vojska gađala kuću Jehije Sinvara, najvišeg lidera Hamasa na toj teritoriji koji se po svoj prilici krije s ostatkom rukovodstva.

Kuća Sinvara se nalazila u gradu Kan Junis na jugu pojas Gaze, a izraelska vojska je rekla da je gađala i kuću njegovog brata. Ostalo je nejasno da li su oni delili porodičnu kuću.

Hamas i islamski džihad su potvrdili pogibiju 20 svojih boraca od početka sukoba u ponedeljak uveče, dok Izrael tvrdi daje taj broj mnogo veći.

Hamas i druge ekstremističke organizacije ispalile su oko 2.000 raketa na Izrael od početka sukoba pošto je napetost na čestom mestu nasilja u Jerusalimu kulminirala proteklog vikenda zbog pretnje iseljavanjem palestinskih porodica iz jednog kvarta u istočnom delu grada.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha širom osiromašene i blokirane teritorije i srušio nekoliko višespratnica uključujući i jednu ukoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih medija.