Maduro: Izrael ima istu podršku Zapada kao Hitler

Maduro: Izrael ima istu podršku Zapada kao Hitler

Savremeni Izrael uživa „isto ohrabrenje, isto finansiranje i istu podršku“ kolektivnog Zapada kao nacistička Nemačka Adolfa Hitlera pre Drugog svetskog rata, rekao je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro.

Predsednik je to izneo u sopstvenom TV programu Sa Maduro Plus, podržavši procenu situacije na Bliskom istoku koju je nedavno dao njegov brazilski kolega Lula da Silva.

„Moćna porodična imena u SAD, Evropi i Londonu podržavala su i slavila Hitlerov dolazak na vlast 1933. Ohrabrili su ga i dozvolili mu da progoni moje jevrejske pretke“, naveo je Maduro. Predsednik je objavio svoje jevrejsko poreklo još početkom 2010-ih, otkrivajući da su njegovi deda i baka bili Jevreji Sefardi koji su prešli u katoličanstvo.

Zapadne elite su „ćutale jer su spremale Hitlera da pokrene svoju vojnu moć protiv Sovjetskog Saveza“, objasnio je Maduro, ističući da je, na kraju, Hitler bio „konstrukt, čudovište“ koje je stvorio kolektivni Zapad.

Savremeni Izrael se pretvorio u istu stvar, rekao je predsednik, pozivajući Jevreje koji su i dalje verni svojim korenima da okončaju tekući „masakr“ Palestinaca.

„Zločinački vojni aparat Države Izrael takođe ima isti podsticaj, isto finansiranje i istu podršku“ Zapada, naglasio je Maduro. „Kao što je rekao predsednik Lula da Silva, izraelska vlada radi istu stvar [Palestincima] koju je Hitler učinio jevrejskom narodu.

Brazilac da Silva izrekao je eksplozivne opaske tokom vikenda, opisujući vojnu akciju Izraela protiv militanata Hamasa u Gazi kao „genocid“ i „pokolj“.

„Ono što se dešava u Pojasu Gaze i sa palestinskim narodom nije postojalo ni u jednom drugom istorijskom trenutku. U stvari, postojao je: kada je Hitler odlučio da ubije Jevreje“, naveo je on.

Ove izjave su naišle na izuzetno loš prijem u Izraelu, sa više najviših zvaničnika koji su izrazili svoje ogorčenje zbog njegovih komentara o holokaustu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je reči brazilskog predsednika kao „sramne i ozbiljne”, upozorivši da „prelaze crvenu liniju”.

Na kraju, brazilski predsednik je u potpunosti proglašen personom non-grata u Izraelu, a ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je Zapadni Jerusalim „neće zaboraviti niti oprostiti“ navodni „ozbiljan antisemitski napad“ od strane Lule, pozivajući lidera da uzme svoj reči nazad. Brazilija je, međutim, očigledno odbacila kritike, a Lulin glavni savetnik Celso Amorim opisao je potez proglašenja predsednika personom non grata „apsurdnim“.