Isporučen prvi Teslin kamion, Mask kaže – najopakiji kamion na putu

Isporučen prvi Teslin kamion, Mask kaže – najopakiji kamion na putu

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask isporučio je Semi, prvi teški kamion te kompanije, u PepsiCo, ali nije dao ažurirane prognoze za njegovu cenu, proizvodne planove niti koliko tereta može da nosi.

Mask, koji se pojavio na pozornici na događaju u Teslinoj fabrici u Nevadi, rekao je da će kamion za duge relacije na baterijski pogon smanjiti emisije štetnih gasova na auto-putu i nadmašiti postojeće dizel modele u pogledu snage i sigurnosti.

„Ako ste vozač kamiona i želite najopakiji kamion na putu, to je to“, rekao je Mask, ističući da je prošlo pet godina otkako je Tesla najavio da razvija potpuno električni kamion.

Ipak, stručnjaci u industriji su i dalje skeptični u pogledu toga mogu li električni kamioni na baterije ekonomično da podnesu napor vuče teških tereta stotinama kilometara.

Prilikom Maskovog prvog Teslinog otkrića otkako je preuzeo Tviter, kompanija nije objavila cene za Semi, dala pojedinosti o varijantama kamiona koje je prvobitno projektovala ili dala prognozu za isporuke PepsiCo ili drugim kupcima.

Tesla nije otkrio težinu nenatovarenog Semija, jednu od ključnih specifikacija za koje su se analitičari nadali da će saznati i što je važno razmatranje za efektivnost električnih kamiona.

Kamioni u kategoriji Semi predstavljaju samo jedan odsto prodaje vozila u SAD, ali 20 odsto ukupnih emisija vozila, navodi Tesla.

Tesla je rekao da će druga, buduća vozila koristiti tehnologiju pogonskog sklopa razvijenu za Semi, ali nije dao pojedinosti.

Semi koristi tri elektromotora razvijena za Teslinu verziju modela S, od kojih je samo jedan uključen pri brzini na auto-putu, a dva u rezervi kada kamion treba da ubrza, što je opcija koja bi kamion trebalo da učini energetski efikansijim, rekao je Mask.

„Ova stvar ima ludu snagu u odnosu na dizel kamion. U osnovi je to kao da se slon kreće poput geparda“, rekao je Mask.