Ispaljeni projektili iz Pojasa Gaze, Izrael uništio Hamasovo skladište oružja

Ispaljeni projektili iz Pojasa Gaze, Izrael uništio Hamasovo skladište oružja

Izraelska vojska objavila je da je iz Pojasa Gaze ispaljeno 278 projektila. Produženo je vanreno stanje u gradu Lodu. Izrael je uništio Hamasovo skladište oružja. Zbog situacije na Bliskom istoku zasedaće Savet bezbednosti.

Izraelsko-palestinski sukob ušao je u sedmi dan. U sukobima Hamasa i izraelskih snaga bezbednosti poginulo je 145 i ranjenio više od 1.000 Palestinaca.

Rakete ispaljene iz Pojasa Gaze i šrapneli od projektila koje je odbio protivvazdušni sistem „gvozdena kupola“ pogodili su više gradova u južnom i centralnom delu Izraela, među kojima su Ašdod, Gan Javne i Rišon Lezion, javlja Tajms of Izrael.

Izraelska nacionalna služba hitne pomoći Magen David Adom saopštila je da je u napadima povređeno 10 ljudi dok su bežali u skloništa.

Militantni Hamas preuzeo je odgovornost za napade.

Tokom nekoliko naleta raketne paljbe u izraelskim gradovima oglasile su se sirene za uzbunu.

Stanovnici južnog dela Izraela naveli su da su videli desetine raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netnaijahu je poručio, u obraćanju naciji, da operacije u Gazi nisu gotove, i da će svako ko se ponaša kao terosrista biti kažnjen.

Svi međunarodni avio-prevoznici suspendovali su letove za Izrael iz bezbednosnih razloga, javio je izraelski državni radio Kan.

U izveštaju se navodi da je aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata među poslednjima koje su suspendovale letove ka Izraelu, prenosi Tas.

Razmena raketne paljebe između Izraela i Palestinaca počela je 10. maja, a od tada je iz Pojasa Gaze ka izraelskim gradovima ispaljeno oko 2.300 projektila.