Iranski nuklearni pregovori spotiču zbog nerešenih ruskih zahteva

Iranski nuklearni pregovori spotiču zbog nerešenih ruskih zahteva

Stranke koje pokušavaju da ožive iranski nuklearni sporazum borile su se u sredu da reše ruske zahteve u poslednjem trenutku koji prete da prekinu pregovore, rekle su diplomate, a čini se da Sjedinjene Države nisu voljne da se angažuju sa Rusijom po tom pitanju.

Zapadne sile su u utorak upozorile Rusiju da ne ruši skoro završen dogovor o vraćanju Sjedinjenih Država i Irana u usaglašenost sa sporazumom iz 2015. Glavni iranski pregovarač vratio se u sredu u Beč sa konsultacija u Teheranu.

Ruski izaslanik u pregovorima, Mihail Uljanov, odbacio je svaku sugestiju da Moskva zadržava dogovor i rekao da konačni tekst u svakom slučaju nije završen.

Jedanaestomesečni razgovori o obnavljanju sporazuma, kojim su Iranu ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa, dostigli su završnu fazu, a nekoliko diplomata je reklo da postoji širok dogovor.

Ali tek kada su se rešavala konačna pitanja, Rusija je predstavljala novu prepreku zahtevajući pisane garancije od Sjedinjenih Država da sankcije Zapada protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu neće uticati na njenu trgovinu sa Iranom.

Uljanov je rekao da zahtevi Moskve nisu dobili pozitivnu reakciju.

„S obzirom na nove okolnosti i talas sankcija Rusiji, imamo pravo da zaštitimo svoje interese u nuklearnoj oblasti i širem kontekstu“, rekao je Uljanov.

On je rekao da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju jasno da stave do znanja da sankcije ni sada ni u budućnosti ne bi mogle da pogode implementaciju nuklearnih projekata u Iranu, kao ni njegove trgovinske i ekonomske odnose.

Uljanov se sastao sa koordinatorom pregovora Enrikeom Mora iz Evropske unije u utorak uveče i ponovo u sredu.

Rekao je da će ipak morati da se javi Moskvi radi konačne odluke nakon što tekst bude finalizovan.

„Nema konačnog teksta, pa kako naša pozicija može bilo šta da odloži ako konačni pregovori nisu završeni“, rekao je on.

Jedan broj učesnika u ovom trenutku nije spreman da potvrdi da im je tekst u potpunosti prihvatljiv.

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland optužila je u utorak Rusiju da želi da izvuče dodatne koristi od svog učešća u naporima da se obnovi nuklearni sporazum, ali je rekla da Vašington neće igrati „Hajde da se dogovorimo“.

Dvojica zapadnih diplomata su izjavila da još uvek nije jasno kakva je tačna priroda zahteva Moskve, dok je evropski diplomata rekao da Rusija zahteva sveobuhvatne garancije za trgovinu između Moskve i Teherana, zahteve koji se smatraju neprihvatljivim.

Rekli su da se sada neće verovatno završiti razgovori ove nedelje.

Mora je prekinula neformalne sastanke u ponedeljak rekavši da je došlo vreme za donošenje političkih odluka o okončanju pregovora.

Evropski pregovarači iz Francuske, Britanije i Nemačke već su privremeno napustili pregovore jer su verovali da su otišli ​​koliko su mogli i sada je na Sjedinjenim Državama i Iranu da se dogovore o otvorenim pitanjima.

Glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani vratio se u Teheran neočekivano nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo nove zahteve Moskve. Iranski ministar spoljnih poslova rekao je tada da Teheran neće dozvoliti da „strani elementi“ naškode njegovim interesima.