Iran: Postoji sloboda izražavanja ali haos je neprihvatljiv

Iran: Postoji sloboda izražavanja ali haos je neprihvatljiv

DUBAI – Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je u četvrtak da „haos“ nije prihvatljiv, u upozorenju demonstrantima koji su izašli na ulice širom zemlje da iskažu bes zbog smrti žene uhapšene od strane moralne policije, prenosi Rojters.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Raisi je dodao da je naredio istragu o slučaju Mahse Amini (22), koja je preminula prošle nedelje nakon što je uhapšena jer je nosila „neprikladnu odeću“.

„U Iranu postoji sloboda izražavanja… ali haos je neprihvatljiv“, rekao je Raisi, koji se suočava sa najvećim protestima u Islamskoj Republici od 2019. godine.

Žene su igrale istaknutu ulogu u demonstracijama, mašući i paleći velove, a neke su se šišale u javnosti u direktnom izazovu klerikalnim vođama.

Moćna iranska Revolucionarna garda pozvala je pravosuđe da krivično goni „one koji šire lažne vesti i glasine“, u očiglednom pokušaju da se povuku iz demonstracija širom zemlje.

Demonstranti u Teheranu i drugim gradovima zapalili su policijske stanice i vozila dok gnev javnosti zbog smrti nije pokazivao znake jenjavanja, a izveštaji da su snage bezbednosti bile na udaru.

U saopštenju, gardisti su izrazili saosećanje sa porodicom i rođacima Aminija.

Zatražili smo od pravosuđa da identifikuje one koji šire lažne vesti i glasine na društvenim mrežama, kao i na ulici i koji ugrožavaju psihološku bezbednost društva i da se odlučno pozabave njima“, saopštila je Garda, koja je razbila proteste. u prošlosti.

Iransko ministarstvo obaveštajnih službi takođe je pokušalo da razbije zamah demonstracija, rekavši da je prisustvovanje protestima nezakonito i da će svako ko bude učestvovao biti krivično gonjen, preneli su iranski novinski sajtovi.

Provladini protesti planirani su za petak, a neki demonstranti su već izašli na ulice, javili su iranski mediji.

Šef pravosuđa Golamhosein Mohseni Ejei naredio je hitnu akciju u slučaju izgrednika kako bi se „održala bezbednost i mir građana“, preneo je Tasnim njuz.

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele sankcije iranskoj moralnoj policiji, optužujući je za zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i za kršenje prava mirnih iranskih demonstranata, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Većina protesta koncentrisana je na severozapadu Irana naseljenom Kurdima, ali su se proširili na glavni grad i najmanje 50 gradova i mesta, a policija je koristila silu da rastera demonstrante. Amini je bio iz provincije Kurdistan.

Novi poremećaj mobilnog interneta registrovan je u zemlji, napisala je grupa za praćenje interneta Netblocks na Tviteru, što je mogući znak da vlasti strahuju da će se protesti intenzivirati.

Pripadnik iranske provladine paravojne organizacije Basij izboden je na smrt u sredu u severoistočnom gradu Mešhadu, javile su u četvrtak dve poluzvanične iranske novinske agencije.

Nije bilo zvanične potvrde smrti.

Tasnim je takođe rekao da je još jedan pripadnik Basija ubijen u sredu u gradu Kazvinu od prostrelne rane koju su naneli „izgrednici i bande“.

Nour njuz, medij povezan sa najvišim bezbednosnim telom, podelio je snimak vojnog oficira koji potvrđuje smrt vojnika u nemirima, čime je ukupan prijavljeni broj pripadnika bezbednosnih snaga ubijenih u nemirima porastao na pet.

Zvaničnik iz Mazandarana rekao je da je 76 pripadnika snaga bezbednosti povređeno u pokrajini tokom nereda, dok je policijski komandant Kurdistana rekao da je ranjeno više od 100 pripadnika bezbednosnih snaga.

Na severoistoku, demonstranti su uzvikivali „Umrećemo, umrećemo, ali vratićemo Iran” u blizini policijske stanice koja je zapaljena, pokazao je video objavljen na Tviter nalogu 1500tasvir. Nalog se fokusira na proteste u Iranu i ima oko 100.000 pratilaca.

Rojters nije mogao da proveri snimak.

Aminijina smrt je ponovo rasplamsala gnev zbog pitanja uključujući ograničenja ličnih sloboda u Iranu – uključujući stroge kodekse oblačenja za žene – i ekonomiju koja je zaostala od sankcija.

Iranski klerikalni vladari strahuju od oživljavanja protesta iz 2019. koji su izbili zbog poskupljenja benzina, najkrvavijih u istoriji Islamske Republike. Rojters je izvestio da je ubijeno 1.500 ljudi.

Demonstranti su ove nedelje takođe izrazili gnev na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija. „Mojtaba, da umreš i da ne postaneš vrhovni vođa“, viđena je gomila kako uzvikuju u Teheranu, misleći na Hamneijevog sina, za kojeg neki veruju da bi mogao da nasledi svog oca na vrhu iranskog političkog establišmenta.

U izveštajima kurdske grupe za ljudska prava Hengav, koje Rojters nije mogao da proveri, navodi se da se broj poginulih u kurdskim oblastima popeo na 15, a da je broj povređenih porastao na 733. Iranski zvaničnici su negirali da su bezbednosne snage ubile demonstrante, sugerišući da su možda bili upucani od strane naoružanih disidenata.