Indija objavila rezultate novog raketnog testiranja

Indija objavila rezultate novog raketnog testiranja

Indijske vazduhoplovne snage su u četvrtak uspešno izvele raketni test, kada je jedan od njihovih borbenih aviona ruske proizvodnje Suhoj, iz eskadrile Tiger Sharks, poleteo iz vazdušne baze Thanjavur u Tamil Naduu, prošao je punjenje gorivom u vazduhu, a zatim ispalio vazdušnu raketa BraMos proširenog dometa na zemlju, pogodila je određenu metu u Bengalskom zalivu, izvestila je vojska.

Originalni nenuklearni projektil BrahMos ima domet od 290 kilometara, može se lansirati sa kopna, vazduha i mora i može da putuje tri puta brže od brzine zvuka. U međuvremenu, verzija proširenog dometa iste BraMos rakete ima domet od 450 do 500 kilometara.

„To je bilo prvo lansiranje proširene verzije rakete BrahMos iz aviona Su-30MKI. Ovim je IAF postigao sposobnost da izvrši precizne udare iz aviona Su-30MKI na kopnene/morske ciljeve na veoma velikim dometima, “, navodi se u zvaničnom saopštenju indijskog Ministarstva odbrane. „Prošireni domet rakete u kombinaciji sa visokim performansama aviona Su-30MKI daje IAF strateški domet i omogućava mu da dominira na budućim ratištima.

Indo-rusko zajedničko preduzeće, raketu proizvodi BrahMos Aerospace, multinacionalna odbrambena korporacija koju vode Nju Delhi i Moskva. Projektil BraMos je prvi put testiran 2001. Danas ga široko koriste indijske vazduhoplovne snage, mornarica i vojska.