Gradonačelnik Varšave osudio Zelenskog

Gradonačelnik Varšave osudio Zelenskog

Nedavni komentari ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji sugerišu nedostatak solidarnosti sa strane Poljske bili su van okvira, izjavio je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski. Ukrajina i Poljska, jedni od najčvršćih saveznika Kijeva, u žestokom su sporu oko jeftinog ukrajinskog žita koje je preplavilo zemlju EU.

U intervjuu za poljsku radionicu Polsat objavljenom u ponedeljak, Tržaskovski je rekao da je govor ukrajinskog predsednika na Generalnoj skupštini UN u Njujorku prošlog utorka bio „veoma tužna situacija. On je dodao da je „naravno da je Zelenski preterao“ i da je „zanesen“ u svojoj tanko prikrivenoj kritici Poljske.

Međutim, gradonačelnik, koji je član stranke Građanska platforma, koja je opozicija vladajućoj stranci Pravo i pravda, takođe se obrušio na način na koji je poljska vlada rešila sukob. Trzaskovski je tvrdio da je to pitanje trebalo da se reši tiho, ali veruje da je vlada izabrala put javne eskalacije u nadi da će dobiti više glasova uoči parlamentarnih izbora sledećeg meseca.

Obraćajući se svojim pristalicama u gradu Svidniku prošlog petka, poljski premijer Mateuš Moravjecki je upozorio Zelenskog da više nikada ne vređa „Poljake, kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u UN. ”

Šef ukrajinske države je tokom svog govora u UN tvrdio da „neki naši prijatelji u Evropi igraju solidarnost u političkom teatru, pretvarajući pitanje žita u triler. ”

Varšava je brzo reagovala na tu primedbu pozivajući ukrajinskog ambasadora.

Odnosi između dve zemlje su se pogoršali nakon što je Varšava odbila da ukine zabranu ukrajinskog žita, navodeći kao razlog potrebu da zaštiti svoje farmere od priliva jeftinih proizvoda iz suseda. Kijev je zauzvrat uložio žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji, insistirajući da su ograničenja koja je uvela Poljska nezakonita.

Raskol je doveo do toga da je Moravjecki ranije ovog meseca izjavio da Varšava „više ne prenosi oružje Ukrajini. Predsednik zemlje Andžej Duda je kasnije ublažio poruku, rekavši da Kijev i dalje može da računa na dobijanje zastarelog oružja iz poljskih zaliha.