Gradonačelnik Londona želi da se zapleni imovina ruskih „oligarha“.

Gradonačelnik Londona želi da se zapleni imovina ruskih „oligarha“.

Vlada Velike Britanije bi trebalo da zapleni imovinu u vlasništvu ruskih „oligarha“ u zemlji i upotrebi novac za finansiranje stanovanja za ukrajinske izbeglice, tvrdi gradonačelnik Londona Sadik Kan. Zvaničnik je procenio da bi prodaja ove imovine potencijalno mogla da generiše preko 1,1 milijarde funti (1,4 milijarde dolara).

EU, SAD i druge zapadne zemlje zamrzle su oko 300 milijardi dolara sredstava ruske centralne banke ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. Od te sume, oko 26 milijardi funti (32,1 milijardu dolara) moskovskih suverenih fondova drži UK, ocenila je Banka Rusije. Pojedinci koji su se našli na londonskoj listi sankcija takođe su videli da im britanske vlasti ograničavaju imovinska prava.

Iako je bilo više poziva da se novac usmeri na rekonstrukciju Ukrajine, zemlje G7 još uvek raspravljaju o tome koji je najbolji način da se to uradi, s obzirom na potencijalne pravne implikacije.

U pismu državnom sekretaru za sređivanje, stanovanje i zajednice, Majklu Gouvu, koje su u nedelju citirali brojni britanski mediji, Khan je napisao: „Pozvao sam vladu da zapleni imovinu koju drže Putinovi saveznici, kao i postavljanje uspostaviti efikasan registar stvarnog vlasništva nad imovinom u inostranstvu.”

Prema rečima gradonačelnika, prodaja imovine koja pripada „Rusima optuženim za korupciju ili veze sa Kremljom“ mogla bi da obezbedi sredstva za više od 4.000 jeftinih smeštajnih jedinica „za neke od onih Ukrajinaca koji su London učinili domom nakon što su pobegli“ zemlja.

On je takođe tvrdio da napori britanske vlade da konfiskuje imovinu sankcionisanih pojedinaca, iako su hvale vredni, „još ne idu dovoljno daleko“, uz određene rupe u zakonu koje očigledno još uvek postoje. U postu na Ks (bivši tviter) Khan je priznao da je pre dve godine već izneo predlog koji ima za cilj da spreči da se „tržište stambenog prostora u glavnom gradu koristi kao igralište za međunarodne oligarhe“, i optužio je britansku vladu da čini malo da se zaustavi priliv stranih sredstava u grad od tada.

„Ministri sada moraju hitno da deluju kako bi zaplenili imovinu koju su kupili Putinovi prijatelji, kako bismo mogli da koristimo prihod od toga u korist onih kojima je potrebna“, insistira Kan.

Britanski ministar investicija Dominik Džonson naglasio je krajem januara važnost očuvanja reputacije Britanije kao „sigurnog i stabilnog” mesta za investiranje, navodeći da pre nego što zapadne zemlje mogu da krenu sa konfiskacijom ruske imovine, treba da obezbede da „ove stvari budu pravno vodonepropusna.”

Prema Džonsonu, vlada Velike Britanije treba da se drži „vladavine zakona i imovinskih prava“.

U intervjuu za RIA Novosti objavljenom u ponedeljak, ruski ministar finansija Anton Siluanov upozorio je da će Moskva odgovoriti naturom ako zapadne nacije prisvoje njena zamrznuta suverena sredstva. On je napomenuo da je Rusija zamrznula zapadnu imovinu u uporedivim razmerama.

Ministar je takođe tvrdio da su koraci koje su preduzele američke i evropske vlasti u odnosu na ruske suverene fondove već potkopali globalno poverenje u dolar i evro.