Godišnjica terorističkog napada na kule „bliznakinje“ i Pentagon

Godišnjica terorističkog napada na kule „bliznakinje“ i Pentagon

U Sjedinjenim Američkim Državama obeležava se 21. godišnjica terorističkih napada Al Kaide na Njujork, Vašington i pada aviona u Pensilvaniji, u kojima je poginulo oko tri hiljade ljudi.

Dva oteta aviona su pre 21 godinu udarila u kule „bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, kao i u kompleks Pentagon u Vašingtonu.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bele kuće na čelu sa DŽordžom Bušom Mlađim, da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka

Žrtve terorističkog napada su stradale nakon što su dva oteta aviona udarila u kule „bliznakinje“, koje su se potom srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na kompleks Pentagon u Vašingtonu, i pada aviona u Pensilvaniji.

Život je izgubilo oko 3.000 ljudi. Iz kula „bliznakinja“ u NJujorku svega 20 ljudi uspelo je da napusti zgrade pre nego što su se urušile. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, uključujući i jednog državljanina Srbije.

Velike žrtve su pretrpeli i pripadnici njujorških gradskih službi, pre svih vatrogasci. Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula „bliznakinja“.

Devetnaest pripadnika Al Kaide započelo je napad otimanjem četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letelicama.

Ubrzo zatim i drugi avion kompanije „Junajted“ udario je u južnu kulu. Treća oteta letelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Kasnije su odgovarajuće službe SAD ocenile da je „mozak“ napada koji su se dogodili bio Kalid Šeik Muhamed.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga , o čemu je tadašnji američki predsednik Barak Obama izvestio naciju i ceo svet.

Sudija vojnog suda u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, januara 2013. godine odbio je zahtev da se suđenje petorici optuženih za napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. javno prenosi putem televizije.

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Svaka godišnjica obeležavanja napada povod je i za iznošenje različitih spekulacija, prema kojima je napad insceniran kako bi se pokrenuli novi ratovi pod okriljem borbe protiv terorizma.