Francuska se suočava sa nestašicom struje zbog gašenja nuklearnog reaktora

Francuska se suočava sa nestašicom struje zbog gašenja nuklearnog reaktora

Francuska državna energetska kompanija EDF saopštila je ove nedelje da očekuje mnogo manju proizvodnju električne energije zbog održavanja nuklearnih reaktora ove godine, što će kompaniju koštati oko 29 milijardi dolara zarade pre oporezivanja.

Prema saopštenju kompanije, 26 od 56 nuklearnih reaktora EDF-a trenutno je van mreže, delom zbog problema sa korozijom. Ova firma, najveći svjetski operater nuklearnih elektrana, procjenjuje da će ove godine proizvoditi „na donjem kraju raspona između 280-300 teravat-sati“ električne energije iz svojih operativnih nuklearnih elektrana, što je 30-godišnji minimum za Francusku izlaz nuklearne energije.

Izvršni direktor EDF-a Sedrik Levandovski rekao je poslanicima ove nedelje da će pet reaktora biti ponovo pokrenuto u septembru, a da se očekuje da će ostali postepeno biti uključeni do februara. Međutim, kompanija i dalje predviđa da će njena nuklearna proizvodnja biti ispod nivoa iz 2021. (360 teravat-sati) i 2023. i 2024. godine.

EDF je trenutno u procesu potpune nacionalizacije. Francuska vlada, koja već poseduje 84% akcija kompanije, ponudila je u julu ponudu od 9,7 milijardi evra (9,7 milijardi dolara) za nacionalizaciju dobavljača električne energije kako bi ga spasila od sve većeg duga.

Prema izveštajima, EDF bi do kraja godine mogao da duguje preko 60 milijardi evra.