Francuska na inicijativu Makrona, počinje javne konsultacije o eutanaziji

Francuska na inicijativu Makrona, počinje javne konsultacije o eutanaziji

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je u utorak, 13. septembra, plan za šestomesečne konsultacije sa građanima o eutanaziji, piše „Evropska istina“.

Francuski zakon o eutanaziji, poznat kao Clai-Leonetti zakon, datira iz 2016. godine. Godinama je bio kritikovan od pacijenata i političara, jer omogućava samo sedaciju bolesne osobe – medikamentozno uranjanje u nesvesno stanje do smrti, i to u slučaju kada je životna prognoza pacijenta kratkoročna.

Pet meseci nakon reizbora, Makron je odlučio da vrati eutanaziju na dnevni red. Prvi korak biće šestomesečne konsultacije sa građanima, koje će verovatno promeniti pravni okvir do kraja 2023. godine.

Želeli su 2021. da izmene zakon Klej-Leoneti, ali je predlog zakona podnet Narodnoj skupštini odbijen, pošto su poslanici konzervativnih grupa uneli skoro 4.000 amandmana.

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za demografske podatke, u Francuskoj se svake godine ilegalno eutanazira između 2.000 i 4.000 ljudi.

„Aktivna pomoć umirućima ne bi trebalo da bude predmet sporova samo između tehničara, lekara ili stručnjaka. Ovo je diskusija društva, gde svaki građanin treba da ima mogućnost da izrazi svoju volju. Aktivna pomoć umirućima je sloboda, ali ni na koji način obaveza“, prokomentarisao je levičar poslanik Olivije Falorni.

Takođe u utorak, Nacionalni savetodavni komitet za etiku (CCNE) se založio za popuštanje zakona, preporučivši razvoj palijativnog zbrinjavanja i duboke sedacije.

CCNE žali zbog „grubog nepoštovanja važećeg zakonodavstva“ i poziva na „efikasniji pristup dubokoj i kontinuiranoj sedaciji do smrti“, posebno u kućnom okruženju.

U Evropi, nekoliko zemalja dozvoljava potpomognutu eutanaziju u različitim oblicima, uključujući Belgiju, Španiju, Holandiju, Švajcarsku i Luksemburg.

Emanuel Makron je 31. marta rekao da podržava belgijski model, koji omogućava da svako ko je žrtva „trajne i nepodnošljive fizičke ili psihičke patnje“ i koji se nalazi u „nepopravljivoj medicinskoj situaciji“ okonča svoj život.

Podsećanja radi, Španija je legalizovala eutanaziju u martu 2021. godine, postavši četvrta zemlja EU koja je to učinila.

U avgustu ove godine u Španiji je prvi put dozvoljena eutanazija za zatvorenike.