Više od 1 000 demonstranata uhapšeno širom Rusiji

Više od 1 000 demonstranata uhapšeno širom Rusiji

Ruska policija uhapsila je više od hiljadu učesnika demonstracija simpatizera opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, tvrdi nevladina organizacija OVD-Info.

Zbog protesta u Moskvi zatvorene su stanice metroa, restorani i prodavnice u blizini Kremlja i prekinut je autobuski saobraćaj.

Demonstracije su bile zakazane na Trgu Lubjanka, gde je sedište Federalne službe bezbednosti, ali su, kako je policija izolovala taj prostor, premeštene na drugi trg. Policija je na toj lokaciji uhapsila više od 100 osoba, a nekoliko stotina demonstranata skandira protiv šefa države Vladimira Putina.

U Novosibirsku na protestu učestvuje nekoliko hiljada ljudi, a oko 90 je uhapšeno. Više od 100 demonstranata je lišeno slobode u Vladivostoku, javlja AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da demonstranti mogu da budu optuženi za učešće u pobuni, što predviđa kaznu od osam godina zatvora, dok ih nasilje prema policiji može dovesti u situaciju da 15 godina provedu iza rešetaka“.

Aleksej Navaljni je uhapšen 17. decembra po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja, za koje optužuje Kremlj. (kraj) vip/drp/nm