Mišel: EU treba da smanji potrošnju energije

Mišel: EU treba da smanji potrošnju energije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u petak da EU treba da ode dalje od svojih trenutnih planova za rešavanje energetske krize kako bi ljudi mogli da priušte svoje račune za energiju.

„To su dobri predlozi, ali biće potrebno više“, rekao je Mišel novinarima, misleći na planove EU da snizi cene energije za građane i preduzeća bloka.

„O cenama je predlog na stolu… to je dobro, ali da li je dovoljno? Mislim da nije, mislim da je važno ubrzati u smislu tržišta električne energije“, rekao je on, ističući potrebu da preradi mehanizme određivanja cena.

Izvršna vlast EU predložila je prikupljanje više od 140 milijardi evra (139,4 milijarde dolara) kako bi se potrošači zaštitili od rastućih cena energije tako što će se umanjiti prihodi od jeftinih proizvođača električne energije i naterati firme na fosilna goriva da dele neočekivani profit.

Ministri energetike EU razgovaraće o tim predlozima 30. septembra pre nego što se nacionalni lideri 27 zemalja članica EU sastanu nedelju dana kasnije o tom pitanju.

Mišel, koji predsedava razgovorima 27 nacionalnih lidera EU, rekao je da blok treba da smanji potrošnju energije, kao i da poveća snabdevanje, o čemu je nedavno razgovarao sa Alžirom, Katarom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iako nije potpisao nikakve posebne sporazume, rekao je da potencijalna poboljšana saradnja uključuje povećanje snabdevanja energijom iz Alžira u Španiju, ulaganja EU u unapređenje gasnih veza između Alžira i Italije, kao i kabl za prenos električne energije.

U Kataru, Mišel je rekao da je razgovarao o kratkoročnom preusmeravanju nekih zaliha LNG-a namenjenih Aziji ka Evropi.

On je dodao da je Saudijska Arabija ponudila da EU investira u svoje planove za razvoj zelenog vodonika, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati predložili ulaganje u svoje projekte obnovljivih izvora energije.

„Ono što žele da znaju je da li smo spremni da prihvatimo dugoročne ugovore“, rekao je Mišel.