EU produžava sankcije protiv 1206 ruskih pojedinaca i 108 pravnih lica za još šest meseci

EU produžava sankcije protiv 1206 ruskih pojedinaca i 108 pravnih lica za još šest meseci

„Savet je odlučio da produži trajanje restriktivnih mera za one koji su odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine za dodatnih šest meseci, do 15. marta 2023. Postojeće restriktivne mere predviđaju ograničenja putovanja za fizička lica , zamrzavanje imovine i zabrana stavljanja na raspolaganje sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim fizičkim i pravnim licima. Sankcije će nastaviti da se primenjuju na 1206 pojedinaca i 108 subjekata, od kojih su mnogi meta kao odgovor na tekuću neopravdanu i ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Saveta EU i Službenom listu EU .

Kao što je navedeno, EU odlučno osuđuje neselektivne napade Rusije na civile i civilnu infrastrukturu i poziva Rusiju da odmah i bezuslovno povuče sve svoje trupe i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Međunarodno humanitarno pravo se mora poštovati. Rusija, Belorusija i svi odgovorni za ratne zločine biće pozvani na odgovornost za svoje postupke, u skladu sa međunarodnim pravom.

„Evropska unija je nepokolebljiva u svojoj posvećenosti da pomogne Ukrajini da ostvari svoje inherentno pravo na samoodbranu od ruske agresije i izgradi mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost“, navodi se u dokumentu.

Nakon 24. februara 2022, kao odgovor na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, EU je masovno proširila sankcije Rusiji. Pored sankcionisanja najviših političkih predstavnika, oligarha, vojske i propagandista, EU je donela mere bez presedana sa ciljem da značajno oslabi ekonomsku bazu Rusije, liši je kritičnih tehnologija i tržišta i značajno smanji njenu sposobnost vođenja rata.