EU je konačno odobrila „viznu kaznu“ za Ruse, stupa na snagu u ponedeljak

EU je konačno odobrila „viznu kaznu“ za Ruse, stupa na snagu u ponedeljak

Savet EU je u petak konačno odlučio da suspenduje pojednostavljeni vizni režim sa Rusijom, ovo je saopštila pres služba Saveta EU, piše „Evropska istina“.

„Savet je danas doneo odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije. Zbog toga će se na ruske državljane primenjivati opšta pravila viznog zakonika“, navodi se u poruci.

Raskid ugovora dovešće do povećanja takse za podnošenje zahteva za vizu sa 35 evra na 80 evra, potrebe za pružanjem dodatnih dokumentovanih dokaza, dužeg vremena obrade vize i više ograničenja za izdavanje viza za više ulazaka.

„Sporazum o viznim olakšicama pruža privilegovan pristup EU građanima partnera od poverenja sa kojima delimo zajedničke vrednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je slomila ovo poverenje i pogazila osnovne vrednosti ​naše međunarodne zajednice“, komentariše Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke, koja trenutno predsedava Savetom EU.

Očekuje se da odluka bude objavljena u Službenom listu 9. septembra 2022. godine. On će stupiti na snagu danom donošenja i primenjivaće se od 12. septembra 2022. godine.

Podsetimo, nakon rasprave 31. avgusta, šefovi diplomatija EU odlučili su da potpuno prekinu sporazum o pojednostavljenju viznog režima sa Ruskom Federacijom i naložili Evropskoj komisiji da razmisli šta da radi sa milionima važećih ruskih viza.