Rojters: EU će raspravljati o ograničenju cene ruskog gasa

Rojters: EU će raspravljati o ograničenju cene ruskog gasa

Zemlje članice EU će u petak razgovarati o hitnim merama u celom bloku za obuzdavanje skokovitih cena energije, uključujući nametanje ograničenja cena ruskog gasa, preneo je Rojters ove nedelje.

Prema nacrtu dokumenta koji je uvideo novinski list, očekuje se da će se ministri EU sastati 9. septembra kako bi razmotrili opcije uključujući ograničenje cena na uvozni gas, kao i na gas koji se koristi za proizvodnju električne energije, ili da privremeno uklone gasne elektrane iz aktuelni sistem EU određivanja cena električne energije.

Ministri će navodno takođe razmotriti ponudu hitne „podrške panevropske kreditne linije“ za učesnike na energetskom tržištu koji se suočavaju sa veoma visokim marži.

„Zahtevi za maržu za fjučers ugovore su porasli srazmerno povećanim dnevnim fluktuacijama cena. To čini gotovo nemogućim da sve veći broj kompanija zadrži otvorene svoje pozicije za zaštitu, što dovodi do njihovog povlačenja sa tržišta fjučersa“, navodi se u dokumentu.

Takođe pretpostavlja mogućnost razgovora o ograničenjima margine koje berze energije mogu tražiti i privremenu suspenziju evropskih tržišta energetskih derivata.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je prošle nedelje da će u slučaju ograničenja cene ruskog gasa, zemlje EU biti isključene iz snabdevanja te zemlje. „Biće kao sa naftom. U Evropi neće biti ruskog gasa“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Neograničena obustava tokova ruskog gasa gasovodom Severni tok 1 u EU uoči približavanja zimske sezone dodatno je podigla evropske cene energenata. Prošle nedelje, ruski snabdevač energijom Gasprom rekao je da neće nastaviti isporuke prirodnog gasa u Nemačku preko ključne rute, zbog neispravne turbine.

Severni tok 1 je od juna radio smanjenim kapacitetom zbog gašenja nekoliko gasnih turbina. Gasprom je kao glavni razlog smanjenja isporuka naveo neispravnu ili zakasnelu opremu zbog zapadnih sankcija.