Ekstremne vrućine pogodile Indiju: Nastradalo najmanje 11 osoba

Ekstremne vrućine pogodile Indiju: Nastradalo najmanje 11 osoba

Usled esktremnih vremenskih prilika koje su izazvale jake toplotne talase, odrone i poplave, u Indiji je u toku ove nedelje nastradalo najmanje 11 osoba, saopštile su tamošnje vlasti.

U glavnom gradu Nju Delhiju sinoć je zabeležena najtoplija noć u poslednjih šest godina, a bolnice u tom gradu prijavile su najmanje pet smrtnih slučajeva od toplotnog udara tokom ove nedelje, objavio je indijski list Tajms.

Vlasti su saopštile da je najmanje šest osoba poginulo juče u poplavama i odronima izazvanim kišom koja neprestano pada u severoistočnoj saveznoj državi Asam.

„Jedna žena i njene tri ćerke su zakopane žive“, rekao je državni zvaničnik iz uprave za upravljanje katastrofama Siju Das i dodao da je nastradalo i jedno trogodišnje dete.

Širom Azije ovog leta zabeležene su ekstremno visoke temperature, a naučnici kažu da su uzrok klimatske promene koje su izazvali ljudi, te da će situacija biti sve lošija, prenosi Rojters.

Temperature su porasle na preko 50 stepeni Celzijusa u Delhiju i obližnjoj pustinjskoj državi Radžastan, dok je na severozapadu i istoku zemlje samo ove sezone zabeleženo dvostruko više vrelih dana nego inače.

U Asamu je poplavama pogođeno više od 160.000 ljudi, a voda je premašila alarmantan nivo u Kopili, jednoj od najvećih pritoka Bramaputre. Više od 30 ljudi u državi Asam poginulo je od kraja maja u poplavama i odronima, saopštili su zvaničnici.