Mask: Duži sukob jača Rusiju

Mask: Duži sukob jača Rusiju

Što duže bude trajao sukob u Ukrajini, to će Rusija biti bolje, smatra izvršni direktor SpaceX-a Elon Mask. Južnoafrički milijarder poziva na prekid vatre u Ukrajini od 2022. godine, tvrdeći da Kijev treba da prihvati gubitak teritorije kako bi izbegao dalju katastrofu.

Odgovarajući na vesti da ruske snage napreduju ka strateški važnom Donbasu u Donbasu u subotu, Mask je napisao na X (bivši Tviter) da „što duže ovo traje, Rusija će biti bolje“.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je oslobađanje grada kasnije u subotu, nakon paničnog povlačenja koje je koštalo ukrajinske snage oko 1.500 ljudi za samo 24 sata. Pošto je Avdejevka zauzeta, ministarstvo je saopštilo da će ruske snage nastaviti svoju ofanzivu kako bi „dalje oslobodile Donjecku Narodnu Republiku od ukrajinskih nacionalista“.

Ukrajinski i američki zvaničnici okrivljuju gubitak grada za prestanak pomoći Zapada, dok je Pentagon u petak upozorio da bi se situacija u Avdejevki uskoro mogla ponoviti na „mnogim drugim lokacijama duž linije napred“, ako američki zakonodavci ne uspeju odobri novi paket oružja, municije i obuke za Kijev vredan 60 milijardi dolara.

Pored nestašice municije, Ukrajina se bori i sa gubitkom stotina hiljada vojnika. Ovaj „kritični“ deficit ljudstva uskoro bi mogao da dovede do kolapsa na celom frontu, objavio je Vašington post ranije ovog meseca. Davno pre toga, nedavno zbačeni glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, upozorio je da je sukob dospeo u „zastoj“ i da je veća populacija i veći resursi Rusije stavljaju u prednost u otežanoj situaciji. borba.

Mask je takođe opširno govorio o putanji sukoba. Pre više od godinu dana, milijarder je predložio da Kijev odustane od svojih pretenzija na Krim, proglasi neutralnost i dozvoli četiri nova ruska regiona – Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju – da održe nove referendume o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Ovaj predlog je sličan uslovima koje je Rusija ponudila Kijevu i zapadnim silama pre početka sukoba, osim što je Moskva prvobitno pozivala samo na autonomiju Donjecka i Luganska.

Mask je optužio najviše američke zvaničnike – pre svega podsekretarka za politička pitanja Viktoriju Nuland, poznatu po svojoj ulozi u puču na Majdanu 2014. u Kijevu – za „guranje ovog rata“. U subotu je Teslin mogul podržao objavu američkog investitora Dejvida Saksa, koji je tvrdio da je sukob „mlinac za meso“ koji će se okončati tek kada Ukrajina „leži u tinjajućim ruševinama na pogrebnoj lomači koju su sami napravili“.

Uprkos tome što se zalagao za prekid vatre, Mask je poklonio Ukrajini oko 20.000 satelitskih internet terminala Starlink ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u februaru 2022. Međutim, Mask je prošle godine rekao da je odbio zahtev Kijeva da aktivira uslugu u blizini Krima, jer bi to omogućilo ukrajinska vojska da koristi Starlink za usmeravanje dronova za napade na ruske ciljeve, što bi SpaceX učinilo „saučesnikom u velikom činu rata i eskalaciji sukoba“.

Mask je od tada iznajmio svoju Starlink mrežu Pentagonu u vojne svrhe.