Crveni krst demantovao da omogućava deportaciju Ukrajinaca u Rusiju

Crveni krst demantovao da omogućava deportaciju Ukrajinaca u Rusiju

Međunarodni komitet Crvenog krsta kategorički je odbacio ukrajinske tvrdnje da je otvorio kancelariju u ruskom gradu Rostovu na Donu i da omogućava deportaciju ukrajinskih državljana u Rusiju.

Crveni krst je izdao saopštenje posle, kako je naveo, „lažnih informacija koje cirkulišu po internetu“ da pomaže Rusiji da izmesti desetine hiljada ljudi iz Ukrajine, prenosi CNN.

„Nikada nismo pomagali organizaciju niti sprovodili prisilnu evakuaciju. Ovo je istina u Ukrajini. Ovo je istina svuda gde radimo širom sveta. Nećemo podržavati nijednu operaciju koja je protiv volje ljudi“, napisao je Crveni krst u tvitu.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk optužila je u petak šefa Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da je doneo „veoma problematičnu odluku“ o otvaranju kancelarije u Rostovu, koji se nalazi oko 60 kilometara od granice sa Ukrajinom. Ona je ocenila da takva kancelarija „legitimizuje“ ruske deportacije.

Crveni krst je u saopštenju naveo da nema kancelariju u Rostovu, ali da povećava regionalnu organizaciju kako bi odgovorio na potrebe tamo gde ih vidi.

„Prioritet nam je da osiguramo stabilnu isporuku pomoći za spasavanje života ljudi, gde god da se nalaze“, poručio je Crveni krst.