Članica NATO-a obećava da će pojačati protivvazdušnu odbranu nakon incidenta s dronom

Članica NATO-a obećava da će pojačati protivvazdušnu odbranu nakon incidenta s dronom

Bezbednost Hrvatske je njena sopstvena odgovornost, rekao je predsednik
Članica NATO-a obećava da će pojačati protivvazdušnu odbranu nakon incidenta s dronom.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odbio je da pruži detalje o istrazi svoje zemlje o prošlonedeljnom upadu i padu sovjetskog drona, ali je rekao da incident pokazuje nedostatke nacionalnog sistema protivvazdušne odbrane. NATO je organizacija kojoj se veruje, ali je bezbednost zemlje na kraju njena sopstvena odgovornost, rekao je predsednik na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Milanović je stao pred kamere nakon što je od najviših zvaničnika dobio najnovije informacije o incidentu u četvrtak uveče u kojem je stara bespilotna letelica ušla u vazdušni prostor Hrvatske i srušila se u parku u glavnom gradu Zagrebu. Vlasništvo letelice nisu potvrdili hrvatski zvaničnici, ali je ona stigla iz Ukrajine preko Rumunije i Mađarske.

Predsednik je rekao da je incident pokazao da nacija treba više da ulaže u svoje odbrambene kapacitete. To nije izuzetno hitna stvar, dodao je on, jer je malo verovatno da će se incident poput prošlonedeljnog ponoviti u skorije vreme, ali je potrebno doneti odluke.

„Mi smo članica NATO-a, rekao bih, čvrsta i lojalna. Ali na kraju krajeva, mi smo jedini koji brinemo o svojoj bezbednosti“, rekao je Milanović. On je naglasio da ne veruje da su druge članice bloka predvođenog SAD trebale da sruše neidentifikovanu letelicu tokom njenog jednosatnog leta prema Hrvatskoj.

Hrvatski lider je odbacio sugestije da je zemlja hitno morala da rasporedi protivvazdušne rakete američke proizvodnje Patriot kao odgovor na incident. Ideju su promovisali neki visoki hrvatski zvaničnici, uključujući premijera Andreja Plenkovića.

Zagreb je pre nekoliko godina razmišljao o kupovini polovnih američkih dalekometnih presretača, ali je 2016. odlučio da bi novac za odbranu bolje potrošiti na francuske borbene avione Dassault Rafale. Tokom konferencije za novinare, predsednik je ispalio gomilu retoričkih pitanja na pitanje o predloženom postavljanju američkih sistema.

„Kakvi sistemi Patriot? Šta će nam oni? Da li nas Hezbolah napada svaki dan? Ko će u Patriotima? Kontrolori tramvaja?“ upitao je Milanović, pre nego što je naveo da je kupovina Rafalesa pravi poziv.

Pod pritiskom medija da li su tačni izveštaji da je tajanstveni dron nosio bombu koja je detonirala prilikom pada, Milanović je novinare uputio na ministra odbrane Marija Banožića. Ministar je u subotu izjavio da su delovi bombe pronađeni na mestu pada. Predsednik je rekao da teorija o bombi „nije tema o kojoj se javno govori“.

On je takođe odbio da komentariše da li je avionom upravljala ukrajinska vojska, kao što se široko sumnja u nacionalnim medijima. „Ne možemo biti potpuno sigurni. To verovatno nikada nećemo saznati“, naveo je on i dodao da ne očekuje da će Kijev preuzeti odgovornost za incident, čak i ako mu je letelica pripadala.

Dron, verovatno izviđački avion Tu-141 dizajniran 1970-ih, srušio se u Zagrebu u blizini studentskog kampusa u četvrtak uveče nešto pre ponoći po lokalnom vremenu. U incidentu niko nije povređen.