Čavušoglu: Švedska i Finska još nisu ispunile naše zahteve

Čavušoglu: Švedska i Finska još nisu ispunile naše zahteve

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da nova švedska vlada treba da se pozabavi bezbednosnim problemima koje je Turska postavila u zamenu za ukidanje veta na članstvo te države i Finske u NATO-u.

Dve zemlje su podnele zahtev za pridruživanje bezbednosnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile sa protivljenjem Turske, koja ih optužuje za uvođenje embarga na oružje Ankari i podršku grupama koje smatra teroristima.

Turska je ukinula svoj veto tokom samita NATO-a u junu u zamenu za, kako je rekla, konkretne dobitke po tom pitanju. Ali Ankara je od tada rekla da dve skandinavske zemlje nisu preduzele željene korake.

Čavušoglu je istakao da Turska nije ni očekivala da će Švedska preduzeti korake pre izbora u nedelju, ali da nova vlada u Stokholmu sada mora da napravi korak po tom pitanju.

Švedska desničarska opozicija ima malu prednosti u odnosu na vladajući blok levog centra dok se brojanje glasova bliži kraju.

Prema rečima Čavušoglua, sastanak tri zemlje 26. avgusta pokazao da Švedska i Finska još nisu reagovale na zabrinutosti Turske.

Tri zemlje potpisale su sporazum o ukidanju veta Ankare u zamenu za obećanja o borbi protiv terorizma, ali Turska je rekla da će blokirati kandidature za članstvo ako se obećanja ne održe. Tražila je izručenje 73 osobe iz Švedske i desetak drugih iz Finske.

Zvaničnici tri zemlje složili su se u avgustu da nastave sa sastancima u narednim mesecima kako bi razgovarali o zabrinutosti Turske.