Ardern: Postoje zajednički interesi Novog Zelanda i Kine

Ardern: Postoje zajednički interesi Novog Zelanda i Kine

VELINGTON – Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je u ponedeljak da čak i „kako Kina postaje sve odlučnija u ostvarivanju svojih interesa“, i dalje postoje zajednički interesi na kojima dve zemlje mogu i treba da sarađuju, prenosi Rojters.

Novi Zeland je nedavno pooštrio svoj ton i po pitanju bezbednosti i sve većeg prisustva Pekinga u južnom Pacifiku, delom zbog potpisivanja bezbednosnog pakta između Kine i Solomonovih ostrva ranije ove godine. Ali u isto vreme Novi Zeland ostaje zavisan od trgovine sa Kinom.

Ardern je u govoru na Kineskom poslovnom samitu u Oklandu rekao da, iako postoje oblasti koje su od velikog značaja za Novi Zeland i u kojima se pogled zemlje razlikuje od Kine, Novi Zeland je voljan da se angažuje.

„Takođe ćemo se zalagati za pristupe i ishode koji odražavaju interese i vrednosti Novog Zelanda, i govoriti o pitanjima koja to ne čine“, rekla je ona.

„Naše razlike ne moraju da nas definišu. Ali ne možemo ih ignorisati“, rekla je ona.

Novi Zeland je dosledno izražavao zabrinutost zbog ekonomske prinude, kršenja ljudskih prava i posebno tretmana Ujgura u Sinđangu, i zagovornika demokratije u Hong Kongu i nedavno zbog potencijalne militarizacije Pacifika. U više navrata Novi Zeland je bio deo zajedničkih izjava o ovim zabrinutostima.

Ardern je dodao da upravljanje razlikama u odnosima između dve zemlje neće uvek biti lako i da „nije bilo nikakvih garancija“.

Ona je dodala da se raduje ličnim ministarskim posetama i da planira da tamo predvodi poslovnu delegaciju kada to budu dozvoljavale COVID mere i da postoji potencijal za posete ministara spoljnih poslova i između dve zemlje.