Britanski glumac Benedikt Kamberbač želi da smesti ukrajinske izbeglice

Britanski glumac Benedikt Kamberbač želi da smesti ukrajinske izbeglice

Britanski glumac Benedikt Kamberbač izjavio je u nedelju da se nada da će učestvovati u vladinoj šemi da se ukrajinskim izbeglicama ponudi neko mesto da žive, prenosi Rojters.

Nova šema „Domovi za Ukrajinu“ omogućiće građanima, dobrotvornim organizacijama, preduzećima i društvenim grupama da ponude smeštaj izbeglicama da dođu u Britaniju čak i ako nemaju porodične veze.

„Zaista je šokantno vreme biti Evropljanin na dva i po sata leta od Ukrajine, i to je nešto što visi nad nama“, rekao je Kamberbač za Skaj njuz na crvenom tepihu dodele filmskih nagrada Britanske akademije u londonskom Rojal Albert Holu.

Kamberbač, poznat po ulogama u „Šerloku“, „Igri imitacije“ i „Doktoru Strejndžu“, nosio je okruglu značku sa plavo-žutom ukrajinskom zastavom na reveru sakoa.

„Svi trebamo… da uradimo više od nošenja bedža. Moramo da doniramo, moramo da izvršimo pritisak na naše političare da nastave da stvaraju neku vrstu bezbednosti za izbeglice i utočište za ljude koji pate“, rekao je on.

„Svako treba da uradi onoliko koliko može… rekordan je broj ljudi koji su se dobrovoljno javili da odvedu ljude u svoje domove, nadam se da ću i sam biti deo toga.

Kamberbač je na dodeli BAFTA nagrade za glavnog glumca za ulogu rančera iz 1920-ih u filmu „Moć psa“.