Borel: Rusiji će biti poslata jasna poruka, ne očekuje se odluka o sankcijama

Borel: Rusiji će biti poslata jasna poruka, ne očekuje se odluka o sankcijama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je, uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija EU, da će biti poslat jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cenu za Rusiju, ako do nje dođe, ali da neće biti doneta nikakva konkretna odluka o sankcijama.

Dolazeći na sastanak, Borel je rekao da će situacija u Ukrajini i gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici biti najvažnije teme.

„Imali smo G7 i postojao je čvrst dogovor, da bismo čvrsto stali iza Ukrajine, branili njen suverenitet i teritorijalni integritet. O tome ćemo danas da razgovaramo sa ministrom, mi smo na režimu odvraćanja, na režimu odvraćanja da ne bi došlo do krize. Ali u svakom slučaju, poslaćemo jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cenu za Rusiju, ako do nje dodje. Ali, sada se trudimo da damo sve od sebe da do toga ne dodje“, rekao je Borel.

Na pitanje novinara, Borel je naveo da danas neće biti doneta nikakva konkretna odluku o sankcijama.

„Mi zajedno sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom proučavamo koje bi sankcije mogle da budu, kada i kako, na koordinisan način. Ali ne očekujte danas odluke o tome“, dodao je.