Blumberg: SAD su poručile saveznicima da bi Rusija mogla da lansira nuklearno oružje u svemir do kraja godine

Blumberg: SAD su poručile saveznicima da bi Rusija mogla da lansira nuklearno oružje u svemir do kraja godine

Sjedinjene Države rekle su saveznicima da bi nuklearno protivsatelitsko oružje za koje obaveštajci sugerišu da Rusija razvija moglo biti lansirano u svemir sa ili bez nuklearne bojeve glave već ove godine, preneo je Blumberg pozivajući se na obaveštene sagovornike.

Američki podaci koje su videli izvori Blumberga potvrđuju prethodne medijske izveštaje da Rusija razvija svemirske kapacitete da onesposobi satelite nuklearnim oružjem.

Prema procenama stručnjaka na koje navodi publikacija, Rusija ne planira da koristi ovo orbitalno oružje, ali postoji rizik od nesreće – usled čega bi nuklearna eksplozija potencijalno mogla da pogodi oko trećinu satelita i ošteti komunikacione sisteme na Zemlja.

Svemirska pretnja Ruske Federacije mogla bi da postane tema razgovora među ministrima spoljnih poslova „Grupe sedam” u aprilu, dodaje Blumberg.

Sjedinjene Države su zvanično obavestile Kongres i saveznike u Evropi o novim obaveštajnim podacima vezanim za nuklearne sposobnosti Rusije, koje bi mogle da predstavljaju međunarodnu pretnju. Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske svemirske mogućnosti i satelite.

Si-En-En je, pozivajući se na izvore, izvestio da će Rusija verovatno razvijati nuklearno svemirsko oružje sposobno da stvori energetski talas i onesposobi značajan broj satelita.

Moskva vidi američke izjave o pretnji nacionalnoj bezbednosti kao pokušaj da se republikanci u Kongresu ubede da odobre projekat pomoći Ukrajini.