Bivše francuske kolonije stvaraju vojni savez

Bivše francuske kolonije stvaraju vojni savez

Vojne vlade tri afričke države, koje su sve smenile svoje lidere koje podržava Zapad u poslednjih nekoliko godina, složile su se da pomažu jedna drugoj, pojedinačno ili kolektivno, u slučaju bilo kakve spoljne agresije ili unutrašnje pretnje njihovom suverenitetu.

„Svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatraće se agresijom na druge strane“, navodi se u povelji pakta, koju citira Rojters.

Privremeni predsednik Malija Asimi Goita rekao je u subotu uveče da je potpisao pakt sa liderima Burkine Faso i Nigera „sa ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć“.

Nova Alijansa država Sahela sastoji se od tri zemlje koje su bile članice pakta G5 Sahel sa Čadom i Mauritanijom, koji je podržan od Pariza, a koji se raspao nakon serije vojnih udara.

Ministar odbrane Malija Abdulaje Diop objasnio je da će ovaj „savez biti kombinacija vojnih i ekonomskih napora između tri zemlje“ sa prioritetom u borbi protiv terorizma, posebno u regionu Liptako-Gourma gde se graniče tri zemlje. susret.

Mali i Burkina Faso su ranije izjavili da bi svaki napad na Niger bio i „objava rata“ protiv njih, nakon što je nekoliko suseda Nigera iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) zapretilo da će poslati trupe da vrate svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma. .

Pariz je bio primoran da povuče trupe iz Malija nakon tenzija sa vojnom vladom 2020. godine. Ranije ove godine, takođe se povukao iz Burkine Faso nakon što su im vojni vladari te zemlje naredili da odu.

Lideri puča u Nigeru takođe su otkazali vojne sporazume koji su omogućavali francuskim snagama da se bore protiv džihadista u regionu Sahela, dajući bivšoj kolonijalnoj sili samo mesec dana da povuče svojih 1.500 vojnika. Francuska je, međutim, ignorisala ultimatum i zahteve da njen ambasador ode, pošto je odbila da prizna autoritet novog rukovodstva.